Не ядете хляб

Това е много модерно напоследък. Първо, от хляба се пълнее. Второ, някои хора страдат от „непоносимост към глутена”, уверяват ни американски медии.

Но ако задълбаете по-надълбоко, се оказва, че не повече от 1% от хората страдат от тази странна алергия. Всички останали ги мъчи подуване на стомаха, метеоризъм и други проблеми, свързани с червата, а не заради консумацията на хляб!

Пиете прясно изцеден сок

Сок от пресни плодове и зеленчуци – какво по-здравословно от това може да има? Но като цяло неговата лечебна сила е силно надценена. Когато изцедите сока, вие лишавате плодовата си напитка от всички растителни влакна, а това е основната съставка, която дава здраве, добро настроение и чувство за ситост.

Ако си купувате готови сокчета, това е още по-лошо: не се зареждате с витамини, а със захар. Резултатът: остро чувство на глад, чести промени в настроението, хронична умора и загуба на мускулна маса.

Запомнете: плодовете са полезни само ако ги ядете, а не ако ги пиете!

Приемате много витамин С, за да не се разболявате

Да, да, витамин С може наистина да повиши имунната ви защита. Но истината е, че излишъкът му е по-лош от дефицита. И наистина може да ви превърне в болен човек!

Горната допустима граница на прием на този витамин е 2000 mg на ден. Всеки излишък над тази норма причинява диария, гадене, повръщане, киселини, главоболие и много други странични ефекти.

Вместо цялото яйце ядете само белтъка

Специалистите по храненето са внушили на милиони хора по света, че яйчните жълтъци са източник само на холестерол. Но все повече изследвания показват, че яйцата, независимо колко сте изяли, имат малък ефект върху концентрацията на холестерол в кръвта.

Така че, ако нямате проблем със сърдечносъдови заболявания, не си струва да се притеснявате по тази тема.

Купувате си антибактериален сапун за ръце

Да си миете постоянното ръцете с дезинфектанти е не само безполезно, но и опасно. В крайна сметка на вашето тяло има не малко и полезни бактерии, а не само вредни.

Не слушайте рекламите. Купувайте си най-обикновен сапун и мийте само с него ръцете си.

Не пропускате мултивитамините

Почти половината от възрастните хора приемат мултивитамини всеки ден. Ето това е невероятната сила на рекламата и комерсиалната пропаганда! Въпреки това провежданите десетилетия наред изследвания по тази тема показват, че няма голяма полза от витамините на хапчета.

Това по никакъв начин не означава, че нямате нужда от витамини. Но първо набавяйте си ги само от зеленчуци и плодове: това, което се съдържа в таблетките, практически не се усвоява.

И второ, абсолютното мнозинство от нас не изпитват недостиг на витамини: получаваме ги в достатъчно количество от храната.

Защо са ви хапчета, ако сте здрав човек?

Страхувате се, когато ставите ви „пукат”

До неотдавна никой не разбираше естеството на този процес. Защо ставите на някои хора толкова дразнещо „пукат”? Това е звукът на свиващите се газове, които дават еластичност на нашите стави. А последните проучвания показват, че ако пръстите ви „пукат” повече от обикновено, това е за добро. Грех Кучук, водещ изследовател и професор в университета в Алберта, обяснява:

„Струва ни се, че това е знак за лошо здраве. Но в действителност всичко е точно обратното: колкото по-силен звук издават пръстите ви, когато ги свивате, толкова повече смазващи газове има в ставите им. А следователно, по-малък е шансът ви да разберете какво е това артрит.”

Периодично изпробвате различни „детокс” диети

Никой не трябва да се подлага на процедура за детоксикация. Това е още една измислица, изобретена от специалистите по маркетинг и шарлатаните!

Ако не сте се отровили, имате изключително ефективна система за филтриране и на най-вредните вещества, които абсорбирате с храната. Състои се от два елемента: черен дроб и бъбреци.

Бъбреците непрекъснато филтрират кръвта ни, като отнемат всички отпадъци от нея, попаднали в тялото ни с храната. А черният дроб обработва всички химикали, които поемаме. И тези два органа са ни напълно достатъчни, за да може тялото ни ефективно да премахне токсините.

Наблягате на храни с ниско съдържание на мазнини

През 90-те години Министерството на селското стопанство на САЩ убеждаваше милиони хора по света, че нискомаслените храни са полезни. Така се появи на пазара маргаринът на мястото на маслото и нискомасленото кисело мляко.

Но оттогава измина доста време и всички учени вече знаят, че това не работи.

Едно 8-годишно проучване на Харвард, включващо около 50 000 жени, показва, че при хората, които предпочитат храни с ниско съдържание на мазнини, не се установява по-нисък риск да се разболеят от рак и сърдечносъдови заболявания. Храните с ниско съдържание на мазнини не им помагат да отслабнат. А отсъствието в хранителния режим на здравословни мазнини само ви кара да сте по-бавни, сънливи и раздразнителни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × five =