Холандската министърка на отбраната Анк Бейлевелд заяви, че страната й е в информационна война с Русия след предотвратяването на руска кибератака през април, предаде Франс прес.

В началото на месеца холандското разузнаване обяви, че през април е експулсирало четирима руски агенти, които подготвяли кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага

Опитът е станал в момент, когато ОЗХО е разследвала отравянето в Англия на бившия двоен агент Сергей Скрипал, което според Лондон е извършено от агенти на руското военно разузнаване. Москва категорично отрече да е замесена.

Организацията също е разследвала твърдение за химическа атака в сирийския град Дума, която западняците приписват на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

„Станалото е наистина опасно“, заяви Бейлевелд за  местна обществена телевизия. На въпрос дали сегашното положение между Холандия и Русия може да се определи като кибервойна, министърката отговори: „Да, така е“.

Холандската министърка на отбраната съобщи, че министерството й е заделило повече средства за киберсигурността след тези събития

Москва отрече обвиненията за кибератака срещу ОЗХО и в понеделник заяви, че експулсирането на четиримата руснаци се дължи на недоразумение.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви