Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев отправи въпроси към министъра на правосъдието Цецка Цачева относно заведеното наказателно производство от Турция.

Депутатът също така пита и какви са действията, които българската държава ще предприеме за защита на българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, защитили държавната граница през 2008 г.

Тишев пита Цачева какви действия са предприети от българската държава, респективно министерството на правосъдието до момента, в защита на подсъдимите. Министърът на правосъдието също така трябва да отговори и защо България не е поискала прекратяване на делото в Наказателния съд в Лозенград, позовавайки се на Европейската конвенция за международно признаване на присъдите.

Припомняме, че през 2008 години българските граничари арестуват турски рибари, незаконно навлезли в териториалните ни води с цел нелегален улов на калкан. При осъществяването на ареста турските граждани оказват съпротива.

Единият от бракониерите е прострелян и по-късно почива

Българските граничари са оправдани на всички инстанции от българския съд. Пред 2014 година Европейския съд по правата на човека отхвърля жалбата на Дерия Ерджан и други срещу България като недопустима.

Миналата година турската държава стартира наказателна процедура срещу четиримата българи в Тежкия наказателен съд в Лозенград. На 16.10.2018 година те са призовани да дадат показания в Бургаския районен съд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen − 11 =