Есента е времето за подготовка на следващия сезон 2019 година. Равносметката на активния летен туристически сезон показва ръст с 3,6% за месеците юни, юли и август.

Над 4 млн. и 480 000 чуждестранни туристи са посетили нашата страна за тези три месеца, а това показва една изключително добра устойчивост за летния ни туристически сезон, това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на туризма Николина Ангелкова

Тя допълни, че още по-голям е ръстът на чуждестранните туристи за първите 8 месеца на 2018 г. – 6,9 млн., т.е. около 6%. Приходите от международен туризъм се увеличават с много по-голям процент. За миналата година може да се отчете, че 12% от БВП е от туризъм, посочи министър Ангелкова.

Тя посочи, че отчитайки интереса на чуждестранните туристи към 4-5-звездните хотели у нас и повишаването на приходите от тях, миналата година се стартира строителството на над 6 5-звездни хотела по българското Черноморие, които следващата година се очаква да отворят врати.

Министър Ангелкова коментира проверките на шума на територията на националните курорти, като открои:

Трябва да се вземат предвид различните видове туристически продукти, които предлага нашата страна. България не е позната само и единствено като дестинация за семеен туризъм. Някои от курортите ни предлагат т.нар. „парти туризъм“, какъвто е Слънчев бряг. България има възможност да развива всички видове туристически продукти. Националните ни курорти трябва да бъдат със специален статут„, каза тя.

Ангелкова допълни, че Министерство на туризма вече няколко години работи по отношение на статута и законопроектът вече премина последното си обсъждане, а в момента тече съгласувателната процедура

Тя се надява съвсем скоро да мине и в МС. Там от министерството предлагат на територията на националните курорти местната власт, заедно с местния бизнес, да преценят как да разделят продуктово територията на курорта.

Това означава, че определени курорти могат да обявят, че територията им е изцяло за семеен туризъм и тогава там хората ще могат да очакват, че няма да има шум и нарушаване на спокойствието на почивката им в късните часове.

Но други курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и т.н. ще могат да заявят желанието си да се развиват като парти дестинация, защото голям процент чуждестранни туристи търсят точно този вид продукт

Необходима е регулация. За мен е важно да направим това, което от една страна ще защити имиджа на страната като привлекателна туристическа дестинация и от друга страна ще отговори на обществения интерес и на нуждите на бизнеса„, подчерта Ангелкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + five =