Почти цялата азбука се „събира“ в най-дългия блок не само в Бургас, но и в цялата страна. Бургазлии едва ли се затрудняват да назоват, че става дума за бл.55 в ж.к. „Славейков“. Входове му са от А до Ф, включително. Разстоянието от първия до последния вход обхваща две автобусни спирки. Блокът е дело на арх. Константин Коцев. Той е автор и на жилищен блок №53 в ж.к. „Изгрев“, в който пък за първи път е приложена схемата „Dopelsekcion”.

В Община Бургас е постъпило предложение от арх. С. Гевренов – Председател на Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Бургас и от арх. П. Статев – Председател на Съюза на архитектите в България, Дружество Бургас, за присъждане званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ на архитект Константин Коцев. Гласуването ще стане на октомврийската сесия.

Константин Коцев е роден на 24 май 1946 г. в гр. Бургас. През 1964 г. завършва Първа гимназия „Г. С. Раковски“ и същата година е приет в архитектурния факултет на Висшия инженерно-строителен институт – гр. София.

През 1969 г. арх. Коцев започва работа в Проектантска организация – Бургас, като в периода 1971 – 1972 г. е част от екипа, разработващ окончателния Застроителен и регулационен план на ж.к. „Изгрев“, а през 1972 г. участва в колектива за изготвяне на план за нов жилищен квартал в Бургас – ж. к. „Меден рудник“.

От 1980 г. арх. Коцев е назначен за главен архитект в ОНС – Бургас, а през 1988 г. с негово участие се разработва предварителния Застроителен и регулационен план на курортен комплекс „Слънчев бряг“. От 1987 г. след закриване на Окръжните съвети, арх. Коцев работи в Областна администрация – Бургас, като е заемал длъжностите: главен архитект, зам.-областен управител, началник отдел, главен секретар, в периода 2007 – 2010 г. е директор на дирекция „Техническо съдействие, координация и управление на регионални планове и програми“ при МСА.

Автор е и на православния християнски параклис „Свети Мина“, който дарява на военното поделение в Атия /снимката горе/.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

7 + eighteen =