„Всички са способни да извършат убийство. Всичко зависи от степента и обстоятелствата”. Това коментира криминалният психолог Росен Йорданов пред NOVA.

„В моя опит в работата ми съм се натъквал на удивителни случаи. На хора толкова приятни за околните, спокойни, а са способни да извършат неочаквани за тях неща. Всеки е способен да го извърши, зависи в какъв момент и в какво състояние е изпаднал”, коментира бившият заместник-директор на Института по психология към МВР.

Що се отнася до убийството на журналистката Виктория Маринова и убиеца й, Йорданов заяви:

„В човешкото поведение има закономерности. Трудно ми е да повярвам, че има подбудителство, че има съучастие в самото деяние. В огромен процент от случаите, когато става дума за такова деяние, то обикновено е дело на един човек, воден от собствения си нагон и импулс. 99% от тези хора са вменяеми”.

„Думата психопат ще я обясня за 100-ен път. Това е занижен респект към нормите, правилата. Това е неспособност да удържаш собствените си желания в обществено приемливите коловози”, коментира Йорданов. Със сигурност има и генетични фактори, и фактори, свързани със средата, възпитанието, влияния. Силно се съмнявам, че подобен тип характери ще изчезнат от обществото”.

По думите му такива хора не се разпознават от първия път.

„Станахме много толерантни към психопатните прояви в ежедневието. Най-лесно е да се качите да карате автомобил и ще се натъкнете на изключително психопатни прояви в хората”, заяви Йорданов.

Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова.

Това заяви в интервю за БНР Полин Адес – Мевел, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз – регион Балкани.

Адес – Мевел е категорична, че е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата й, но от „Репортери без граници“ настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени:

„Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта „Биволъ“. Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството й е свързано с работата й или не.

Властите в Германия, където беше задържан Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще екстрадират заподозрения за убийството на Виктория Маринова. Двайсетгодишният мъж признал, че под влиянието на алкохол и наркотици е „ударил жертвата“ и я е „хвърлил в храсталак“. Той обаче твърди, че не е „искал да убие жертвата и отрече да я е изнасилил“, посочи прокуратурата.

Вести.БГ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви