енергийни напитки

Децата са с 4 пъти по-ниска поносимост към кофеина от възрастните, затова те могат да пият само по едно кенче енергийна напитка на ден. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Липсва дефиниция за енергийни напитки.

Има предложение да се наричат функционани напитки със стимулиращ ефект, това са напитки за възстановяване след умствено и физическо изтощение. Те са с висок интензитет на стимулация и оттук стават с висок риск. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Тя открои, че енергйините напитки съдържат

кофеин, има и безкофеинови, тогава има теобромин. Но имат таорин, глюкоронолактон, малтодекстрин, съдържат екстракти от растения

– женшен, гуарана, от 10 до 15% захар. Всичко това прави влиянието на тонизиращите субстанции върху детския мозък и мускулатура доста рисково.

Байкова коментира, че през 2010 г. органът за безопасност на храните, ситуиран за Европа в Италия, посочва тауринът и глюкоронолактона за

особено опасни субстанции за мозъка и бъбреците.

Те се приемат често и с алкохол и настъпват рискови нежелани реакции за децата.

Психологът Младен Владимиров пък заяви, че държавата трябва да се наложи с една регулация на това, което се продава около училищата. Според него много рискува група са геймърите, които цяла нощ не са спали и започват деня си с енергийни напитки. Той подчерта, че сънят през нощта е незаменим.

Източник: novinite.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви