Входният знак на Бургас, пластичната композиция „Представлението започва“ пред Държавна опера, пластика „Куфар на спомените“ на площад „Царица Йоана“, паметникът на поета Христо Фотев в Морската градина, пластиката „Прибой“ в градинката до Часовника, водното огледало с пластика „Водна лилия“, скулптурната група „Момчето, което говори с птици“ и пластиката „Рибарска мрежа“ на бул. „Алеко Богориди“: автор на всички тези монументални творби в Бургас е скулпторът Никола Станчев.

Той е роден през 1943 г. в гр. Добрич. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Национална художествена академия „Николай Павлович“ в София. Целият му съзнателен и творчески живот преминава в Бургас.

Никола Станчев е допринесъл за обогатяването на градския пейзаж на Бургас, като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура в камък на открито за периода от 1976 до 1979 година.

В своя творчески път скулпторът има реализирани над 15 национални и международни изложби. Носител е на награди от Международен конкурс за паркова скулптура (Вайнсенфелс, Германия, 1999 г.), Национална награда за скулптура „Приятели на морето“ (2012 г.), Национална изложба „Алианц“ (2014, 2016 г.), Национална награда на Съюза на архитектите (2016 г.) и други.

В Община Бургас е постъпило предложение от Инициативен граждански комитет, с председател инж. А. Станков, за присъждане званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ на скулттора Никола Станчев. Предложението ще бъде гласувано на предстаящата сесия в края на месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine − 3 =