Мариела Костадинова и Панайот Димитров получиха преди малко ценните си отличия като част от интернационалния отбор, спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Накратко за регламента. Оформят се 12 отбора, като във всеки един от тях има по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута. Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в
съответния му спорт. Общият брой най-предни класирания осигурява злато, следващият сребро, бронз и т.н.


15-годишната Мариела Костадинова и с три години по-големият от нея Панайот Димитров са състезатели на клуб по спортна акробатика „Бургас”.

От две години тренират като двойка. С тях работят личният им треньор Гергана Денева, световен шампион за младежи и европейски вицешампион за жени, националният треньор Драгомир Драганов и хореографът Диана Колева. Костадинова обаче е от школата по акробатика в Айтос.

Постановките на композициите им са дело на една от най-добрите състезателки по художествена гимнастика от близкото минало Силвия Митева.

Българите бяха в отбора с име „Симон Байлс“ – в чест на американската гимнастичка, първата афро-американка световен шампион и първата жена с три поредни световни титли (2013-2015 г.). С десетте си златни медала Байлс държи рекорда за най-много шампионски отличия, спечелени от жена в историята на световните гимнастически първенства. Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката – „Надя Команечи“, „Оксана Чусовитина“ и др.

Нашите представители бяха със значителен принос за титлата на „Симон Байлс“, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Тогава Костадинова и Димитров бяха четвърти на „баланс“, пети на „динамика“ и първи на „комбинирано“. Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат с украинската двойка, което й осигури място на финала, насрочен за 15 октомври.

Златните медали бяха връчени на българите от трима членове на МОК – легендарния украински спринтьор Валери Борзов, Сара Уокър (Нова Зеландия) и Маринари Ватанабе (Япония), който като президент на международната гимнастическа федерация (FIG) преди три дни бе приет за член на олимпийското движение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви