Порт Прим Арт Фест върна бургазлии към спомените  един обичен свой син – Стефан Марков и се запозна с ново театрално представление. В Регионална библиотека Бургас бе открита изложба в памет на големия художник. Той бе представен в картини – морски и изпълнени с цвят, намерил мястото си по листата от ръчно направена от самия автор хартия. Експозицията допълваха литографии, създадени от бургаския творец за издания на

„Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър и „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов.

Налични на място бяха и томовете, които ги съдържат. Тъмните им твърди корици крият богатството на двата вечни текста, впечатани в световната литература, допълнени по жив начин от рисунките на Стефан Марков. От тях надничат Бенковски, баба Тонка, Панайот Волов, Никола Обретенов – и съответно Рицарят, Търговецът, Игуменката и другите колоритни герои на Чосър. Гостите на събитието имаха възможността да разгледат и да направят част от своята библиотека и книгата – албум, посветена на Стефан Марков – „Музей под водата“. Многобройните картини, снимки, текстове, събрани в изданието, формират цялостен пълнокръвен портрет на твореца с морска душа.

Изложбата събра много посетители, които споделяха спомените си за Стефан Марков със съпругата му Ева Стефанова и техният син Младен Марков. По случай събитието, Директорът на Регионална библиотека Бургас – Мария Бенчева поднесе на семейството на големия график и илюстратор  специален дар –

архивни снимки на стария Бургас.

Община Бургас, която е активен участник в подготовката и провеждането на Порт Прим Арт Фест, също засвидетелства почитта си към твореца с богата флорална композиция.

Официално изложбата откри идеологът на ППАФ и дългогодишен приятел на Стефан Марков – художникът Стефан Божков. Той разказа развълнувано спомени за:

„Един приветлив, невероятен човек, който създаде линия в графиката, илюстрацията, визуалните изкуства; носител на много награди по света.

Разказваше ми за баща си, капитана и спомени от детството си тук. Днешната експозиция е повод Бургас да се върне към този отличителен артист, за когото казват, че корабът му е акостирал в София, но котвата му е в родния Бургас. Да не забравяме и работата му в хартиеното издание на сп. „Лик“. Той проправи пътя на много млади автори като Греди Асса, Явора Петрова и много други“ – допълни емоционално Стефан Божков. Той изказа благодарности към публиката, избрала да отдели късния си следобед на изложбата и специално към семейството на Стефан Марков, пристигнало в Бургас специално за  експозицията.

Събитията за деня от Порт Прим Арт Фест продължиха с театрална премиера от 19:30 часа в НХК. На заден план на сцената в черно и бяло, акцент

бе пишеща машина, заобиколена от книги.

До нея, струпани на внушителна купчина, лежаха монохромни фотьойли „барбарон“. После, „Хората от Оз“, започнаха да ни запозна със себе си. В ролите им са голямата Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Радена Вълканова. Сюжетът ги маркира като обитатели на една сграда – в която някои са собственици на жилища, други – техни гости – но всички те определят като единственото най-хубаво място за живеене – защото е грозна – и непрактична – но пък толкова артистична.

„Хората от Оз“ не е пиеса, която можеш да разкажеш.

Никой не умира, не глади, не злослови и не говори празни приказки. Тук всеки герой има свой пъстър свят, философия, извлечена от самата есенция на живите преживявания, през които е преминал – и я споделя с другите. Акцентът са откровените разговори – в които хората са не скрити, а откровено говорят в търсене на устойчиви истини. Редактор, поет, богаташ, приятели, съсед със смешно име – който така и остава скрит от зрителите, са навързани в общ сюжет, който едновременно разказва и тълкува, поднася готови фрази, но и размисля. „Хората от Оз“ е чиста пиеса. В нея, театърът, любовта и приятелството са изпъкващи категории, а всеки писател може да открие размисли за своето поприще. Основното в нея, изрича героинята на Цветана Манева:

„Да оставим всеки да бъде, какъвто си избере“.

Представлението силно повлия публиката, която  не само избухваше в смях на моменти и повтаряше някои т репликите, но и не остави актьорите да си тръгнат, буквално. На крака, бургазлии ръкопляскаха няколко минути и връщаха отново и отново изпълнителите на сцената. Всички желаещи имаха възможност да се запознаят лично с актьорите и да получат автограф.

Вторият ден от Порт Прим Арт фест донесе силни емоции на Бургас. Фестивалът на изкуствата е с организатор и спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. Днес, той ще представи в морския град фотоизложба на Ани Петрова, която ще покаже кадри на най-големите включително бургаски творци и прожекция късометражно кино с куратор Георги Кръстев. И двете събития ще са в Експозиционен център „Флора“ със старт 18:00 часа.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви