Случаят с конфискуваха месо с изтекъл срок на Фестивала на рибата в Бургас е крайно неприемлив и уронва престижа на Бургас. Това заявява председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков в питане до Костантин Луков, председател на ОбС, с което се иска отговор на 8 въпроса, свързани с организацията на фестивала.

Общинският съветник припомня, че за организиране на проявата Общински съвет гласува 20 000 лева

Събитието бе промотирано като място, на което бургазлии и гостите на града могат да се насладят на прясно уловена риба и да опитат селекция на най-добрите български вина, а една от основните цели бе да се спомогне удължаването на сезона.

В първите часове на фестивала медийното пространство бе „залято“ от недоволство относно липсата на риба и лоша организация. Директорът на БАБХ съобщи, че служители на агенцията са установили да се пекат сатленки с изтекъл срок на годност. Следствие от това общо 48 кг кайма е била конфискувана. В същото време, соченият за организатор на фестивала Георги Енчев оправда отсъствието на риба със спънки от страна на Агенцията по безопасност на храните„, пише Табаков.

Общинският съветник заявява, че създалата се ситуация е крайно неприемлива, уронваща престижа на Бургас и хвърляща петно върху иначе добрия замисъл на фестивала. По тази причина той счита за редно тя да бъде разяснена.

Ето и 8-те въпроса, които той задава за организацията:

1. Кой е основният организатор на „Фестивал на рибата и виното“ и каква сума е била разходвана за провеждането на мероприятието?

2. Защо директорът на отдел „Култура“ Петър Парушев твърди, че организатор на фестивала е фондация „Георги Енчев“, а в официалното прессъобщение на Община Бургас като основен организатор се посочва самата Община?

3. Имало ли е участие на фондация „Георги Енчев“ във „Фестивал на рибата и виното“ и под каква форма? В рекламно-информационните табла действително присъства името на фондацията, но не става ясно каква е функцията й?

4. Отправяла ли е Община Бургас официална покана към фондация „Георги Енчев“ и какво е било съдържанието й?

5. Отправяла ли е Община Бургас официални покани и към други фондации с идентична дейност, за да помагат или организират „Фестивал на рибата и виното“?

6. Провела ли е Община Бургас конкурс с предмет: Организиране на „Фестивал на рибата и виното“ 2018 г.? Ако е имало конкурс –  по какъв критерий е избрана точно тази фондация и в какви договорни отношение е тя с Община Бургас?

7. Чия е концептуалната идея на фестивала – на Община Бургас или фондация „Георги Енчев“? Има ли такава и кой отговаря за нейното реализиране?

8. Колко бургазлии и туристи е успял да привлече Фестивалът? Какви са постъпленията от туристически данък по време на Фестивала и отбелязва ли се ръст спрямо предходната година?

Табаков желае да му бъде предоставен подробен писмен отговор на поставените въпроси

След като се запознае с него, ще прецени дали е нужно той да бъде оповестен и устно по време на редовното заседание на Общински съвет-Бургас, който ще се проведе в края на този месец.

1 КОМЕНТАР

  1. Господине, питанията вероятно са основателни, но да питам Вас-Вие какво дирите в Анадола по това време, както пишат някои медии?
    Какво Ви привлича в Пуйкостан?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − one =