След раждането бебето няма изграден режим на сън и бодърстване. То не разпознава деня и нощта, а в началото се буди само, за да се храни. Постепенно то започва да спи повече през нощта, но все още може да се пробужда и да не спи през цялата нощ. Всичко зависи от детето – едни още в края на първия месец може да правят по 8-10 часа пауза през нощта, докато други – да се събуждат на всеки 2-3 часа за хранене в рамките на първите 5-6 месеца.

Дори да не е гладно, бебето може да продължи да се пробужда през нощта по други причини – дискомфорт при никнене на зъбите, мръсен памперс, нужда от люлеене, успокояване и други. Нарушеният сън оказва много неблагоприятно влияние и върху родителите. Това може да доведе до недееспособност през деня, сънливост, депресия и други.

Как да помогнем на бебето да изгради добър режим на сън и бодърстване?

Ако бебето е навършило 6 седмична възраст, вече може да започнете да изграждате режим. Нужно е обаче постоянство, дори през почивните дни.

През деня хранете детето без да се опитвате да пазите тишина.

То трябва да свикне, че през деня е активното време и обстановката е по-шумна. От друга страна, през нощта трябва да е достатъчно тихо и затъмнено в стаята, като може да се използва само нощна лампа. Така детето се научава да разбира разликата между деня и нощна и че през нощта не е време за игри, а за сън.

Оставяйте детето да заспива от само себе си.

Нека то следва собствения си ритъм на сън и бодърстване. Ако усетите, че на детето му се доспива, просто го оставете по гръб в леглото му да заспи. Не се препоръчва да го люлеете или да го храните непосредствено преди заспиване, защото така то развива зависомост към тези дейности и очаква винаги да ги правите.

Изградете рутина на заспиване. Това означава повтарящи се действия всяка вечер, които да покажат на бебето, че е време за заспиване и така да го предразположат към нощния сън. Например: изключване на всички звукови стимулации (телевизия), спазване на тишина, къпане на бебето, масаж, преобличане с пижама, приказка или песничка, гасене на лампата. Цялата процедура трябва да трае около 30 минути.
Ако бебето е навършило 6 месечна възраст, може да пробвате с любима играчка. Това може да е плюшена играчка или завивка, с която детето се чувства сигурно. Причината да се успокоява е, че след 6-7 месечна възраст бебето започва да изпитва страх от раздяла с майката. Давайки му познат предмет или завивка, го успокоявате, създавате му чувство за сигурност и съответно намалявате дискомфорта и честите нощни пробуждания. Ако бебето е под 6 месечна възраст, не се препоръчва изпробването на този метод. При най-малките в леглото не трябва да има никакви излишни неща – възглавници, играчки, свободно подвижни завивки и други. Причината е, че те увеличават риска от внезапна детска смърт и инциденти като задушаване.

Ако бебето е навършило 4 месечна възраст и продължава да се събужда през нощта, може да го изчакате известно време, за да видите дали няма да се успокои самò. На тази възраст детето вече не се нуждае от нощно хранене и пробуждането може да е краткотрайно. В много случаи то плаче известно време, след което се успокоява и заспива без да е необходимо да го храните. Ако продължава да плаче, пробвайте да го гушнете или погалите.

Създаването на добър режим на бебето е от ключово значение за цялостното му развитие и за емоционалното състояние на цялото семейство. Затова всяко едно усилие си заслужава, ако то е свързано с подобряване продължителността и качеството на съня за детето. Така осигурявате за него и за Вас необходимото време за възстановяване, за да може на следващия ден да имате енергия за новите предизвикателства.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви