Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са били изплатени на собственици на дребни преживни животни, пострадали от болестта чума в областите Бургас и Ямбол.

Това стана ясно след въпрос, отправен от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева към земеделския министър Румен Порожанов. Те поискаха повече конкретна информация как се работи по преодоляване на последствията от чумата и каква е позицията на МЗХ за развитието на животновъдството в Странджа.

„Кризата с чумата получи широк обществен отзвук, дискусиите продължиха седмици след унищожаване на рисковите стада с изключение на едно, в с. Болярово. Представителите на опозицията нееднократно обвиняваха служителите на БАБХ, че евтаназиране не се е налагало и с тази крайна мярка се унищожава поминък в един силно обезлюден район. Анализи показаха, че една от причините за напрежение сред фермерите и недоверие към институциите са пропуски в информационната политика на БАБХ“, посочват народните представители.

От трибуната на НС стана ясно, че във връзка с ликвидирани до момента 3857 овце и кози, стопаните им са обезщетени на 100% в размер на 827 хил.лв. Тези средства подлежат на заявяване и на възстановяване от ЕК до 75% от тях. Отделно по „de minimis“ са изплатени още 2 925 000 лв.

Народните представители от ГЕРБ-Бургас получиха и данни за системата от мерки, които трябва да бъдат приложени от МЗХ и съответните институции за минимализиране на опасностите от разпространение на нови зарази.

Това са:

-Актуализиране на програмата за предпазни мерки срещу някои трансгранични заболявания по животните по граничните райони, които включват засилен надзор в областите Бургас, Ямбол и Хасково;
-изготвяне на Програма за надзор, контрол, профилактика и ликвидиране на болестта чума по дребните преживни животни, провеждане на периодични двустранни срещи за обмен на информация за заболяването между централните ветеринарни служби на България и Турция.

Сред мерките бяха отчетени още допълнително обучение на квалифицираните ветеринарни лекари в областите, както и симулативни упражнения.

„Разпространяването на конкретни данни и информация е най-добрият начин да се спре дезинформацията и появата на фалшиви новини по една доста чувствителна тема. За нас като народни представители от Бургаска област не е важно само да се вземат необходимите мерки в конкретната ситуация. Трябва да се мисли за бъдещето на отрасъла, а това може да стане със споменатите от министър Порожанов мерки като засилен контрол, по-добра информационна политика. Те не трябва да имат кампаниен характер, а да се случват системно, за да имат хората в тази част на страната шанс за поминък“, коментира Диана Саватева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight + 3 =