Скатов разказа много вълнуващи истории, които присъстващите в залата слушаха с интерес

Известният български алпинист Атанас Скатов гостува в Бургас и изнесе мотивационна лекция в експоцентър „Флора“. Десетки бургазлии присъстваха на събитието и попиваха всичко казано от алпиниста. Много от дошлите на лекцията си водиха и записки и се вдъхновиха за бъдещи приключения и в техния живот.

Скатов също така представи последната си книга „Гашербрум“, част от поредицата „Над 8000 метра“

Тя е третата поред след „Манаслу“ и „Анапурна, Дхаулагири, Макалу“. В основата на поредицата са дневниците от експедициите на Атанас Скатов в Хималаите.

В тях той проследява осъществяването на проекта си за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника (Хималайската корона на планетата) без консумация на храна от животински произход.

Целите ми не са се променили от 2015 година. Продължавам с изкачването на 14-те 8-хилядника. Живот и здраве, ако всичко е нормално, успея да се подготвя физически и финансово, заминава да изкачвам третия по височина връх в света Канчендзьонга. Това е много труден връх, почти 8600 метра, като до този момент съм събрал почти половината сума, нужна ми за експедицията„, разкри преди бургаските медии алпиниста.

Той е стартирал и кампания през Фейсбук за събиране на средства, а на личната му интернет страница има банкова сметка, на която могат да бъдат направени дарения.

От миналата година не използвам шерпи и кислород. Подобни изкачвания се отразяват физически на всеки един човек, губи се страшното много мускулна маса. Естествено на експедиции никой не се съобразява с теб и ти прави веган храна, затова аз си нося лични запаси и се храня нормално. Вече 6 години съм по върховете и свикнах с този хранителен режим„, каза още Скатов.

На лекцията присъства и Валентин Люцканов, главен секретар на Областна управа Бургас, а Скатов изказа и специални благодарности за подкрепата в организирането на събитието на бургаския журналист Емел Махмуд.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви