Западът не е обещавал на експрезидента на Русия Михаил Горбачов, че НАТО няма да се разширява. Това заяви в интервю за Би Би Си генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Не би могло да има такива обещания – големите страни да обещават нещо от името на малките.“ – коментира той

Той допълва, че всяка страна има право да определя своя път и че самата мисъл големите играчи в световната политика да налагат решения на суверенните европейски държави е нарушение на фундаменталния принцип на суверенитета и правото на самоопределение.

„Ние следваме фундаменталния принцип, че всяка страна има правото да избира пътя си сама. Смятам това за базов принцип в поведението на държавите. (…) НАТО поддържа приятелски отношения с Швеция и Финландия, които решиха да не влизат в Алианса. Изцяло уважаваме техния избор. Но ако дадена страна иска да стане негов член, според фундаменталния принцип тя има право на избор и той трябва да бъде уважаван.

Не искаме да живеем в свят, в който големите страни решават какво могат да правят малките и какво не могат – подчертава Столтенберг

„За мен, като човек роден в Норвегия, е абсолютно неприемлива мисълта, че една голяма държава може да определя като провокация избора на своя малка съседка, защото не го харесва. Това не е провокация! Това е суверенното право на всяка страна да избира пътя си.“ – допълва той.

Генералния секретар на НАТО прави и историческа препратка към средата на миналия век:

„През 1949 г. Сталин беше против влизането на Норвегия в НАТО, това не му харесваше. И ние се радваме, че САЩ и Великобритания заявиха, че Норвегия сама трябва да реши. Русия трябва да престане да възприема разширяването на НАТО като агресия към себе си. Защото това не е така.“

Той напомня, че дори в най-трудния период на Студената война Норвегия и Русия са си сътрудничели по въпроси от сферата на икономиката, екологията, търговията

„Ако Русия се безпокоеше по-малко, отношенията ни биха могли да бъдат много по-добри. Така че, това (приемането на нови страни в НАТО – б.р.) не е насочено срещу Русия. То е за да могат страните да се чувстват по-сигурни от това, че принадлежат към общност на демократични държави, които са се споразумели да се защитават взаимно от всякакви заплахи.“ – пояснява Столтенберг.

„Ако дадена страна поиска да влезе в нашия Алианс, единственото, което правим, е да анализираме дали тя отговаря на всички необходими критерии. От 1999 г. досега това е направено по отношение на 13 държави и ще продължим да го правим занапред, ако нови европейски страни, прилагайки демократичното си волеизявление, решат да се присъединят към нас.“ – обобщава генералният секретар на НАТО.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви