Близо 4500 безработни в страната останаха без помощи, защото са отказали да извършат общественополезна дейност. 2947 са трайно безработните със спрени помощи, отказали да извършат общественополезен труд за първи път, а 1525 са тези, които са направили това повторно. За да се засили контролът, 200 безработни ще бъдат наети на работа като организатори на общественополезен труд. От Агенцията по заетостта обясняват, че тези хора ще се занимават с организирането и контрола на полагащите общественополезен труд.

В Регионалната дирекция са социално подпомагане /РДСП/ подобен проблем не съществува. От предоставените за BurgasNews данни става ясно, че за м. август лицата със спрени помощи са общо 7, за две от които това се случва за първи път. Подобна е ситуацията през първото полугодие, коментира директорът на РДСП-Бургас Тони Костова. Като причина тя посочи, че много малко общини от областта работят по програми за заетост, а има и такива, в които няма заети лица.

Насочените да отработват общественополезен труд в областта за август са 342.

От тях двама души от община Средец са санкционирани по чл. 12, ал.5 от ППЗСП /Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане/. Съгласно тази алинея при отказ на лицата да полагат общественополезен труд месечната помощ се спира за срок два месеца, считано от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. Други петима са санкционираните по ал.6 от същия член. Тази алинея е нова. При повторен отказ за полагане на общественополезен труд, независимо кога е направен отказът през последните 5 години месечната помощ на лицата по ал. 1 се прекратява за срок две години. От тези петима по един има от общините Камено и Царево и трима от Средец.

Най-много лица, които трябва да отработват са в общините Руен – 142, Средец – 107 и Созопол -28.

По един са за общините Бургас, Малко Търново и Поморие. Само в две от общините – Приморско и Несебър няма нито едно лице, което да отработва общественополезен труд. В останалите община на областта бройката е от 7 до 16.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + ten =