На територията на Област Бургас са регистрирани два потвърдени случая на заболели с диагноза Западнонилска треска и втори вероятен случай на заболяването. Първият беше в края на август. Така регистрираните случаи на Западнонилска треска за областта стават два потвърдени и два вероятни. Заболелите са от три общини – община Бургас 2 случая /1 потвърден и 1 вероятен/, община Созопол – 1 вероятен и община Приморско – 1 потвърден случай.

Регистрираните случаи са на 4 жени над 70 годишна възраст с диагнози Вирусен менингит и Вирусен енцефалит. Две от заболелите вече са изписани от Инфекциозно отделение, а на останалите две лечението продължава. Последните три случая са от края на септември. При тях са засегнати жени от общините Бургас, Приморско и Созопол.

Във връзка със съществуващия риск от разпространение на заболяването още при регистриране на първия вероятен случай на територията на областта през месец август от РЗИ-Бургас са предприети следните мерки:

Изпратени са писма до лечебните заведения на територията на областта за информиране на медицинските специалисти – за повишено внимание за ранно откриване на признаците на заболяването и за диагностична насоченост при симптоми на вирусен менингит или менингоенцефалит.

Уведомени са кметовете на общините за организиране и извършване на извънредни дезинсекционни обработки с последващ контрол за ефективност на проведените мероприятия.

Активно се проследяват всички регистрирани случаи на вирусни менингити, енцефалити и менингоенцефалити на територията на областта, като се вземат и изпращат проби в НРЛ в НЦЗПБ за серологични и вирусологични изследвания.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.

Мерките, които всеки може да приложи за предпазване от ухапване от комари: хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони); замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви