Цветана Манева

Две събития, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, ще се състоят на 9 октомври. От 18:00 часа в Регионална библиотека „П. Яворов“, улица „Булаир“ ще бъде открита изложба в памет на един от най-значимите български графици, илюстратори, художници от втората половина на XX век – Стефан Марков. Тя ще включва освен

картини на бургаския майстор и представяне на изданията с негови илюстрации

на „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър и „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. На откриването на експозицията ще присъстват съпругата му Ева Стефанова и техният син Младен Марков. Изложбата е с вход свободен. Тя ще гостува в Регионална библиотека „П. Яворов“, улица Булаир и ще очаква посетители до края на месец октомври.

Събитията за деня на Порт Прим Арт Фест включват и театрална премиера.

В 19:30 часа в НХК за пръв път в Бургас ще бъде показана постановката на „Театър 199“ „Хората от Оз“. Тя е с участието на голямата българска актриса Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова. Автор е Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, сценограф Юлиян Табаков, а музиката е на Саша Карлсон. Представлението е носител на редица престижни награди, сред които „Икар“ 2014 за драматургичен текст на Яна Борисова и „Аскеер“ 2013 за поддържаща мъжка роля на Атанас Атанасов. След финалното спускане на завесата, актьорският каст ще се срещне още веднъж с публиката, за лична среща с автографи.

Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест е с инициатор, организатор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействие на община Бургас. Събитията в рамките на второто издание на културния форум включват литературни четения, филмови прожекции, театрално представление „Хората от Оз“, концерт-спектакъл BG Vintage и изложби картини, арт инсталации и пластики.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви