Съз званието „Почетен гражданин на Бургас“ да бъдат удостоени д-р Стойчо Кьдсев и арх. Рикардо Тоскани, предлагат общински съветници. Автобиографиите на двамата са изключително богати:

Днешният пътешественик, избрал да живее далеч в северните земи, а преди това години наред наслаждавал се на кубинския ром и пури, докторът по философия Стойчо Кьосев е трето поколение бургазлия. Роден е на 17 ноември 1954 година в центъра на Бургас на улица „Славянска” , а родната му къща е паметник на културата.

Завършва Английската езикова гимназия в Бургас и специалност „Философия” и „Социология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” . Защитава докторат по антична философия в Софийския университет.

Баща е на три деца, който отглежда сам поради внезапната смърт на съпругата му след раждане.

По време на комунистическия режим е учител по философия в различни средни училища в града и други общини, както и главен асистент по философия в полувисшия институт по машиностроене и електротехника /днес Технически факултет в БСУ/ .

Учредява общоградски философски клуб „Сократ”, за което е международно признат за дисидент с принос в борбата му за демокрация

и отстояване на гражданските права за развитието на образованието и свободата по време на тоталитарния режим в града .

За правозащитната си дейност многократно е арестуван от властите.

След 1989 г е учредител и безспорен лидер на първото демократично движение в Бургас „Клуб за демократични промени „19 ноември”.

Учредител е на СДС в Бургас и е сред неговите първи председатели в града. Активен участник е в дейността на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

Приносът му за града е във формиране и решително отстояване на идеята за създаване на Бургаския свободен университет.

Безспорен лидер е в борбата за учредяването на Университета чрез многобройни граждански инициативи – протести, митинги, 30-дневна гладна стачка, гражданско неподчинение за отвоюване на сграда за университета и пр. Учредител е на Бургаския свободен университет и първи директор на Университетското издателство.

Има решителен принос за предоставяне на сградата на бившата междуокръжна партийна школа в Бургас за нуждите на здравеопазването в града.

Създател е на първата частна социологическа агенция в града. Автор е на много публицистични и научни статии в престижни наши и международни издания.

Един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни, е италианецът Рикардо Тоскани.

Тази година се навършват 90 години от неговата смърт, вследствие на туберкулоза.

През 1885 г. след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на Родината ни. За участието им в победния марш на българската войска, те са отличени със специален медал от италианския крал.

След войната той пристига в Бургас, където през 1895 г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки.

Рикардо Тоскани работи за модернизацията на града, като изгражда някои от най-емблематичните му сгради.

Той участва и в проектирането и строителството на катедралата “Св. св. Кирил и Методий”.

Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Водени чаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“, сградата на музея „Петя Дубарова“ и др. До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е негова заслуга. Въпреки това, Рикардо Тоскани не е почетен по никакъв начин до този момент, за разлика от много други, с нищо не заслужили тази чест.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six + 4 =