„За Бургас е чест за втори път да бъде домакин на Световно първенство по УШУ. Това е спорт, който набира все по-голяма популярност в България и особено в нашия град“, сподели на пресконференция днес зам.-кметът Лорис Мануелян по повод откриването на турнира, който ще се проведе от 27-ми септември до 2-ри октомври в зала „Младост“.

В срещата участваха още Антъни Го – вицепрезидент на Световната УШУ федерация, Джан Дзипинг – главен секретар на Световната УШУ федерация, Стефан Колев – президент на Българската УШУ федерация, Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската УШУ федерация и Марта Бър – медиен директор на Световната УШУ федерация.

500 състезатели от 35 държави на 5 континента ще участват в елитното състезание

То се организира от Световната федерация по УШУ, Българската федерация по УШУ и подкрепата на Община Бургас.

„Над 500 млн. души по света се занимават с УШУ, а над 100 млн. – с Тай Чи. Днес, в 19.30 часа в зала „Младост“ се открива Световното първенство, чиито домакин е Бургас. В следващите 4 дни бургазлии ще могат да наблюдават най-добрите състезатели по Тай дзи цюан или Тай Чи. За втори път в рамките на две години организираме световно първенство по УШУ в Бургас. Досега никога една и съща федерация не е печелила две световни първенства едно след друго, за което благодаря на Община Бургас за подкрепата. Ще покажем, че българите сме добри домакини. Надявам се в бъдеще да станем сериозен фактор в световното УШУ“, сподели президентът на Българската федерация по УШУ Стефан Колев.

„Тук сме да подкрепим 3-то Световно първенство по Тай Чи, което ще се проведе в красивия български град Бургас. Тай Чи се разраства във всички държави и континенти. Ентусиазмът расте и това, че във вашия град идват топ атлетите на този спорт е доказателство за това. В Световната УШУ федерация членуват 152 организации от цял свят, а българската федерация е една от най-активните сред тях и ни помага нашия спорт да стане олимпийска дисциплина. Милиони зрители ще наблюдават състезанието в Бургас чрез нашия официален YouTube канал.“, допълни вицепрезидентът на Световната УШУ Федерация Антъни Го.

В престижното състезание ще участват топ бойци от държави в цял свят – Китай, Япония, Сингапур, Хонконг, Макао, Русия, САЩ, Канада, България и др.

„Провеждането на Световно първенство по Тай Чи у нас е една сбъдната мечта на няколко поколения треньори и спортисти по УШУ. Българският отбор се състои от шестима участници от три клуба, които ще дадат всичко от себе си, за да представят града и страната ни по най-добрия възможен начин. Това са Десислава Холодна, Иво Георгиев, Станислав Благоев, Димитър Тончев, Теодор Недев и аз. Каним всички бургазлии да дойдат в зала „Младост“, за да ни подкрепят“, заяви Петър Драгоев – вицепрезидент на Българската УШУ Федерация и капитан на националния ни отбор.

УШУ е обявен от Световната здравна организация за спорт на 21 век, заради Тай Чи. Това е съчетание от оздравителна гимнастика и едно от най-опасните бойни изкуства. Практикува се от хора на всякаква възраст и социално положение като в същото време е много полезно за кондиция и на тялото, и на ума.

Тай Чи е най-практикуваният стил в УШУ, или както е по-популярно у нас Кунг Фу. Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години, вече за 3-ти път. То се характеризира с бавните и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники. В този стил се включват подстиловете Чън, Ян, Сун и У. Стилът се отличава с бавни движения, преминаващи в експлозивни удари – техника, изискваща пълна хармония между движение и дишане, както и концентрация и координация на цялото тяло.
Още снимки

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви