Евентуално дофинансиране на здравната система няма да доведе до никаква промяна. Така коментира по БНТ очакваният нов модел на здравно осигуряване д-р Георги Михайлов, депутат от „БСП за България“, член на Комисията по здравеопазване в Наародното събрание.

Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два.

В първия случай над сегашната здравна вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

“Намираме се в доста парадоксална ситуация – на практика никой не е видял документ, който да представя каквито и да е варианти за т. нар. здравна реформа”, заяви д-р Михайлов. Дори застрахователните дружества не са запознати, каза той.

“Играем на едно гадаене, като се промъкват отделни фрагменти. Още по-неприятното за нас е, че говорим за дофинансиране на здравната система, което няма да доведе до никаква промяна. Това е фрагмент от здравен модел, а не нов здравен модел.

Бюджетът вече е почти готов и е много късно за такива промени”, каза депутатът от левицата.

По думите му очевидно не става въпрос за цялостна промяна на политиките и финансирането в здравеопазването, а за дофинансиране на работеща по същия начин система.

Предложенията в програмата на БСП „Визия за България“ относно реформата в здравеопазването е тя да започва от самата структура на здравната система и да се развива на регионален принцип, посочи д-р Михайлов.

“Предложихме много сериозно да се обмисли промяната на ставка на ДДС. Парадокс е, че имаме еднаква политика за ДДС с Дания – страната с най-висок БВП и доходи в ЕС, докато България е с най-ниски доходи”, обясни д-р Михайлов.

Той коментира и въпросът с демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и задължителния публичен разговор по темата, който все още не се е състоял. По думите му „несериозни разговори по тъмни коридори няма да помогнат за такава ранима сфера, каквото е здравеопазването”.

Депутатът от опозицията е категоричен, че в обществото има натрупано напрежение, а парламентът буксува, защото със силата на мнозинството се налагат решения и липсва дискусия по важните проблеми.
investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви