Здравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа, според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус“. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания.

Страната ни е на дъното в класацията като заема 33 място от 34 европейски държави

, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла.

В доклада си от организацията констатират, че

пациентите у нас често остават излишно дълго в болница

и лечебно заведение или са приемани за всякакви прегледи на легло. „За мен основният проблем на нашата здравна система си остава ниското качество на медицинската помощ, което включва бавно, трудно диагностициране, прехвърляне от специалист на специалист“, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В класацията ни изпреварва Македония,

която има по-бърз достъп до лекари. Най-добрата здравна система е в Холандия. Здравният експерт Аркади Шарков е учил и живял в страната на лалетата. „Плюсовете на системата в Холандия са, че там има конкуренция на застраховетелни дружества. От друга страна има ефективност на достъп до медикаменти и медицинска помощ“, казва той.

И все пак за страната ни е отчетено, че

по-бързо можем да отидем на преглед при специалист, отколкото в Холандия,

където има листи на чакащите. Утре здравният министър Кирил Ананиев се очаква да представи идеите си за промени в здравната система.
 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви