трайков

След проверка КПКОНПИ е открила несъответствие между декларираните доходи и активи на бившия министър на енергетиката

Съдът наложи запор на имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков,

който сега е общински съветник. Това потвърдили пред Нова телевизия от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответствие между декларираните доходи и активи, и реалните такива на Трайков, на стойност близо 2,4 млн. лв. Приблизително същият ще бъде размерът на евентуалния бъдещ иск срещу него.

Комисията е проверила имуществото и доходите на Трайков през последните 10 г.

Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Проверката срещу Трайков започна заради обвинението за приватизация на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, докато той беше ресорен министър.

Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков.

Делото бе върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване. В момента тече 14-дневен срок, в който Трайков да представи декларация пред КПКОНПИ за произхода на въпросните близо 2,4 млн. лв.

Политикът има и 1 месец да предяви възражения. Трайков трябва да докаже пред антикорупционния орган законността на доходите си. Ако не успее, комисията ще пристъпи към отнемане на запорираното имущество./ БГНЕс
 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × three =