диета

11-годишното проучаване показало, че ниско въглехидратните диети, които се считат за част от здравословния начин на живот, повишават риска от преждевременна смърт с 32 процента.

Учените от Медицинския университет в Лодз (Полша) установиха, че ниско въглехидратните диети, които се считат за част от здравословния начин на живот, повишават риска от преждевременна смърт, съобщава EurekAlert!.

В проучването, което се провежда между 1999-2010 г., участвали 24 825 души, средната възраст на които е била 47,6 години. Специалистите изучавали връзката между ниско въглехидратните диети и смъртността по различни причини, включително коронарна болест на сърцето, цереброваскуларно заболяване (инсулт) и рак.

Оказало се, че

при най-ниското ниво на приема на въглехидрати рискът от преждевременна смърт се е увеличил с 32%

в 6,4-годишен период на наблюдение в сравнение със средните показатели. В същото време рискът от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и тумори се увеличил съответно с 51, 50 и 25%. Тази връзка е най-силната при възрастните хора, които не са с наднормено тегло.

Резултатите са потвърдени в мета-анализ на седем различни проучвания, в които взели участие общо 447 506 души. Учените са установили, че

ниското ниво на консумация на въглехидрати е по-опасно, отколкото високото

и води до увеличаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак съответно с 13 и 8%. Една от възможните причини за подобна връзка може да бъде съпътстващото увеличение на приема на животински протеини и мазнини, както и неадекватен прием на фибри и други вещества от растителен произход.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви