България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата срещу разпространението на наркотични вещества , заяви Борисов пред българските медии в Ню Йорк, където участва в срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Против съм легализация на каквато и да е дрога, за смъртно наказание за наркотици в Европа не може да се говори. По-твърда от сега България не може и да бъде“. Това каза пред журналисти в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

„Форумът за наркотиците на ООН цели този бич да бъде изкоренен. Ние сме съпредседатели на форума, ако си спомняте при нас имаше операция „Лунна светлина“ и много други, ако си спомняте бяха най-добрите провеждани в света от българските специални служби с Агенцията за борба с наркотиците на САЩ ДЕА. Не случайно сме съпредседатели. Ние сме сред най-добрите партньори не само на САЩ, но и на останалите колеги“, коментира премиерът.

По думите му страната ни е рекордьор по задържани синтетични наркотици, тонове хероин и хашиш.

„Ожънахме над 30-40 тона маса канабис. България и службите ѝ са ценени много.

Неслучайно и в борбата срещу контрабандата на цигари, наркотици и трафик на хора сме на първите места по задържани. В САЩ, когато идвам, в лицето и на Сикрет сървиз, ФБР и ДЕА срещам само приятели“, заяви Бойко Борисов.

По-късно в речта си от трибуната на ООН Борисов заяви, че България се гордее, че по време на европредседателството ни е приет мандат от ЕС за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Това стана на срещата на върха, посветена на мира и носеща името на „Нелсън Мандела“, съобщи правителствената информационна служба.

„Постигането на Целите за устойчиво развитие, заложени в План 2030, е ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Гордеем се, че по време на Българското председателство беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства – от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички“, заяви Борисов.

На срещата на върха за мира по случай 100-годишнината от рождението на „иконата“ на борбата срещу бившия режим на апартейд в Република Южна Африка (РЮА) се изказа и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова страните по света да надграждат наследството на Нелсън Мандела. Срещата на върха за мира отбеляза и 70-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека.

РЮА откри статуя на Мандела в централата на ООН в Ню Йорк. „Днес си спомняме за един мъдър и достоен човек, който неуморно работеше за мир и достойнство за хората навсякъде. Това е целта на нашата организация, а като лидери това е нашата отговорност“, каза Гутериш. „Нека се ангажираме да надграждаме наследството, за да могат всички хора навсякъде да се радват на мир, благоденствие и устойчиво развитие“, добави генералният секретар на ООН.

Българската делегация ще участва до 29 септември и в останалите събития от календара на сесията на Общото събрание на ООН.

Бойко Борисов вече присъства в ролята на съпредседател на срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците“, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. След нейния край българският премиер се ръкува и с президента с Тръмп.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви