куче

Пътувайки с кола зад граница е добре да се знае, че всяка страна си има своите национални особености. Те се проявяват и на пътя, независимо, че общо взето правилниците за движение са приблизително еднакви поне на Стария Континент. Не е зле да знаем за тях за да не се наложи да плащаме здраво.

Ето и някои от странностите в отделните страни:

1. Германия

Във Федералната република можете да карате зад волана дори и в адамов костюм, защото колата е ваша частна територия, както и къщата ви. Проблемът възниква ако излезете в този вид от колата – глобата може да достигне до 1000 евро!

2. Италия

На ботуша се грижат сериозно за домашните любимци. Декоративните пък и по-големите четириноги не могат свободно да се разполагат върху колената на мама или децата. Или пък да лежат на задната седалка. В Италия се изисква и те да са вързани с колани. Ако се превозват в клетка или къщичка, то и тя трябва да хваната здраво с коланите.

3. Швейцария

В страната на кантоните внимателно следят за тишината по време на нощната почивка на гражданите . От 22:00 до 7:00 е забранено дори да се тряскат вратите или капаците на колата. Забранено е дори форсирането на двигателя на място, дрифтирането, силната музика от колата. Глобата идва незабавно, а размерът й се определя според ситуацията.

4. Австрия

Тук на полицаите е разрешено да определят скороста на движение на око.

Те са тренирани да хващат превишенията на допустимата скорост по този начин до +30 км/ч. Затова в Австрия трябва да се пазите не само от радарните клопки на камерите, но и да се отпуска газта навсякъде, където има ограничения на скороста.

5. Русия

Тук могат да се заядат ако колата е мръсна. Това определя пътният полицай и въпреки че не е предвидена по закон глоба, тя може да бъде наложена по близък параграф като замърсен регистрационен номер – 500 рубли; използване на материали, затрудняващи идентификацията на номера – 5000, и на финала за замърсяване на пътното покритие – от 5 до 10 000 рубли.

6. Англия

На мъгливия остров водачът на кола може да се облекчи по малката нужда

, но ако спазва определени правила – да е върху задната гума на колата, като дясната ръка трябва да е опряна на колата през цялото време на процедурата. В противен случай следва глоба.

7. Швеция

В северното кралство не може да се оставя колата повече от пет дни на едно място, независимо от типа паркинг. На шестия ден рискувате да не намерите колата и да я търсите на наказателен пракинг. Ако колата е оставена на пътя или площад автомобилът се прибира с ден по-рано – на петия.

8. Словения

Местните полицаи държат на бързото плащане на глобите – още през същия ден. Ако се забавите ви прибират документите, ако пък продължите да се мотаете може да влезете и в затвора. В Словения на жълто се спира задължително, а не се изнася на скорост.

9. Хърватска

Тук е забранено превозването на горива в туби, дори и ако отивате в място, където наблизо няма бензиностанция. Глобата е много сериозна.

10. Дания

Тук е може би най-странното правило –

водачът на кола не е длъжен да пропуска пешеходците дори и на зебра

, защото колите са с приоритет. Пешеходците трябва да чакат без да навлизат в пешеходния преход, докато не може да се пресече безопасно улицата. Ако вежливо спрете да ги изчаката, това може да ви струва много, защото ако ви ударят отзад ще трябва вие да платите щетите.

11. САЩ

Когато пътувате в САЩ с кола , ще се сблъскате със странни и специфични правила за всеки отделен щат . Например в Масачузетс ще ви глобят за пътуване с животно на задната седалка , а в Илинойс , пътно убийство на животно може да бъде поискано само от хора , които не дължат издръжка на дете .

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви