Снимка, която може би е на Васил Левски, взриви фейсбук. Тя е публикувана на сайта „Резиденция Баба“, пише днес „Телеграф“. Снимката е открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, където Левски е преподавал. На нея се натъкнали членове на сдружението „Фабрика за идеи“, което поддържа сайта, по време на посещението им в селското читалище. Там сред старите снимки от историята на селото било и въпросното фото. То прави впечатление на посетителите, които го пускат във Фейсбук, където предизвиква куп коментари и предположения.

Докато си седим в читалището на Войнягово, баба Цонка ни показва стари снимки от „онова време“, сред които намираме снимка на Левски, учителствал в селото в периода 1864-1866 г. Той е бил неизменна част от живота във Войнягово, а историята му тук е като приказка“, пише Даниел.

Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е преподавал в селото.

Сам е създал първото взаимно училище там с ученици от различна възраст. То се е намирало до селската църква „Свети Димитрий Солунски“. Оригиналната сграда е била разрушена, но сега на нейно място е изградена нова, в която се помещават читалището и музейната сбирка за историята на селото.

До нас са достигнали седем безспорно установени фотографии на Васил Левски, получили широка популярност.

Най-ранната снимка на Апостола е направена през август 1867г. В Белград, след преминаването на четата на войводата Панайот Хитов от България в Сърбия, т. нар. байряктарска снимка на Левски.

левски

Фотографията е дело на българин придворен фотограф в Белград – Анастас Карастоянов.

От втората Българска легия в Белград (1867-68г.) са запазени две фотографии.

Те са направени към самия край на 1867 г., или в началото на 1868г., също в Белград от Анастас Карастоянов.

Левски

На едната снимка от легията Левски е заедно със свои другари, участници в легията. Той е сред седналите – трети от ляво на дясно.

Левски

На другата снимка от легията Левски е с брат си Христо и близкия му другар Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в черни униформи, каквито са носели легистите тогава, униформа на сръбски пехотен стрелкови баталъон според легиста Михаил Греков. Оригинален екземпляр от тази снимка се пази в музейВ.Левски Карлово, подарена от потомците на София Зидарова-племеница на Левски.

Четвъртата фотография на Левски е в цял ръст облечен в бяла униформа.

Левски

Тя е получила популярност като “Снимка на Левски в униформа на Първата легия”. Това е неточно. Тя е правена значително по-късно(края на 1868г., или началото на 1869г.) и излиза от ателието на известния придворен художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари, а униформата е реквизит от ателието му.

Петият портрет на Васил Левски е направен през лятото или пролетта на 1870г.,

изобразен в бюст, облечен в европейски градски дрехи. Този портрет се смята за най-хубав и изразителен, даващ най-добра представа за физическия и духовен образ на Апостола.

Левски

Почти по същото време се е фотографирал и седнал в 3/4 ръст, в същите дрехи.

Това е шестата негова фотография.

Левски

Седмият фотопортрет на Левски е бил най-популярен в миналото.

На него Апостола е изобразен в бюст, в граждански дрехи-черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и черна модна за онова време вратовръзка. На този последен фотопортрет Апостола е вече на 35 години.


Снимката е направена в Букурещ към месец юни 1872г. След важното общо събрание на БРЦК. Тя е попаднала в ръцете на турската полиция, която я разпространила при издирването на Левски.
От седемте фотографии на Васил Левски , които не подлежат на съмнение, днес са известни 12 екземпляра.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви