Porsche

Тези които си мислят, че първият кросовър на Porsche е моделът Cayenne не са наясно с историята на марката. Тя има исторически богат опит в конструирането на всъдеходи, пред който сегашните й модели са “юноши бледни”. Първият всъдеход на Porsche се е появил преди повече от 60 години по поръчка на вермахта, което го прави по-стар дори от прочутия модел 911.

Военните са искали лек, надежден, прост в употреба и обслужване пълноприводен автомобил.

Независимо от отсъствието на опит в проектирането на подобни автомобили, инженерите на Porsche им го създават. Машината носи обозначението 597 Jagdwagen, а масата му е едва 870 кг. Всъдеходът е имал модифициран двигател от спортния модел Porsche 356, развиващ максимална мощност от около 50 к.с., което позволявало на военната машина да развива максимална скорост от 100 км/ч.

Двигателят бил куплиран с четиристепенна механична предавателна кутия, адаптирана за работа в оф-роуд условия. Главната особеност на 597 Jagdwagen е била функцията за превключване на трансмисията между два режима на работа – само с предно или пълно задвижване. Инженерите се погрижили да направят колата плаваща за да преодолява успешно и водни препятствия.

С времето договорът с военните бил предаден на компанията Auto Union,

известна днес като Audi.

В Porsche са построили 71 екземпляра на Jagdwagen, примерно 50 от които все още съществуват. Преди две години един от тях е бил продаден на търг за над 220 000 евро.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + 16 =