Скандалът между Табаков и Маркович не е първи между двамата през последните сесии на ОбС

Наглед кратката и безоблачна сесия днес на Общински съвет-Бургас се превърна в горещ сблъсък между двама съветници. Главни действащи лица бяха Живко Табаков от ДБГ и Красимира Маркович от ПП ГЕРБ, а причина двамата да се хванат за гушите бе докладната на администрацията Община Бургас да кандидатства по проект за изграждане рибарско пристанище Ченгене скеле.

В началото на дебатите по темата Табаков сподели в залата, че според него парите, които община Бургас ще вложи в Ченгенето, близо 2 млн.лева, биха били по-добре насочени към някои от по належащите проблеми в града, като ремонти на улици и подобряване на инфраструктурата.

Съмнявам се, че имаме крайна нужда от тези лодкостоянки. С тази инвестиция няма да допринесем много благото на бургазлии и едва ли ще повиши посещаемостта в Ченгене скеле. Не очаквам да имаме и някакви сериозни приходи от самото пристанище. Ще похарчим 2 млн. общински пари, а се плъзгаме вече и по тази плоскост, че сме длъжни да кандидатстваме по всеки европроект, който ни давам безвъзмездно пари„, сподели Табаков.

Казаното от него изненадващо бе посрещнато на нож от Красимира Маркович

Искам да попитам този господин, Живко Табаков мисля, че се казваше, как за две години не разбра елементарните задължение на всеки един собственик, притежаващ имот. Сега явно е решил, че може да пресметне икономиката на Община Бургас и засяга бъдещето на рибарите в града„, заяви тя.

„Г-жа Маркович явно опъва опашката на животното, не искам да стигам по далеч. Да не говорим, че 30% от изхарчените пари по този проект вероятно ще отидат за комисионни някъде. Не бих се усъмнил в изразходването на тези пари, ако в момента управляваше някой друг. Недейте да си мислите, че разбирате много от изграждане на пристанища„, отговори й Табаков.

От администрацията също реагира на думите на Табаков за комисионните

Зам.-кметът Руска Бояджиева обаче коментира, че не иска да обръща внимание на подобни реплики, защото в следващата седмица общинската администрация щяла да работи денонощно по проекта, за да спази сроковете.

Шефът на бургаското пристанище и общински съветник от ПП ГЕРБ Диян Димов каза от своя страна, че в рибарското пристанище ще бъдат изградени защитени лодкостоянки, като по този начин рибарите ще бъдат предпазени от трагедия с наводненията в местността преди няколко години. „Не мисля че трябва да има дебат по темата, а Ченгене скеле трябва да бъде една от емблемите на града ни„, каза той.

Закачката между Табаков и Маркович продължи, след като“острието“ на ГЕРБ заяви, че няма да остави без коментар темата с комисионните. „Нека г-н Табаков потвърди това свое твърдение в прокуратурата, ако е толкова сериозен и вярващ в думите си“, заяви той.

Отговорът на Табаков не закъсня

Живея с надеждата, че през следващия мандат в тази зала ще има все по-малко хора като вас. 2019 година не е далеч, тонът ви в залата е повече от обиден, през годините на няколко пъти съм се опитвал да подмина просташкото ви поведение, но явно на вас това не ви помага. От тук нататък каквото и да ми кажете за мен сте един безкрайно некомпетентен човек, които е харчил общински средства за възнаграждение и не разбира от работата си“, каза той.

Нападките между двамата съветници вече дойдоха прекалено за Костантин Луков, председател на ОбС, който ги призова да се върнат към добрия тон. Табаков все пак призна, че ще подкрепи докладната на администрацията, но в общински съвет трябвало да има повече свобода за нормален дебат.  В крайна сметка докладната бе приета с 40 гласа „за“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви