гробница

Гробницата под хълма Каста в Амфиполис в Северна Гърция може да принадлежи на пълководеца, приятел и смятан за любим на Александър Македонски – Хефестион, смята ръководителят на археологическите разкопки Катерина Перистери.

Това заявили Перистери и архитектът Михаил Лефантзис на брифинг в Солунския университет „Аристотел“, съобщава РИА Новости.

Гробницата в Амфиполис

се смята за едно от най-големите археологически открития на последните десетилетия. Наричат я царска – тя е била обградена с 500-метрова мраморна стена, а на хълма стоял петметров мраморен лъв.

При разкопките на хълма Каста са открити три подземни помещения, на входа към които стоят два крилати сфинкса, които видимо някога са били украсени в ярки цветове. На входа на прохода към второто помещение пък има две статуи на девойки в дълги туники. Целият под на това помещение е покрит с цветни мозайки, изобразяващи Аид /др.назв. Плутон/ – древногръцкия бог на подземното царство.

В самата гробница са открити кариатиди, свинксове и великолепна мозайка. По-рано са изказвани предположения, че тук може да е погребана вдовицата на Александър Македонски – Роксана, и техният син Александър, убити през 309 г. пр.н.е. от Касандър; майката на Александър Македонски – Олимпиада, пълководецът Хефестион.

В третото помещение е скрит

дървен, богато инкрустиран гроб

, където е било положено тялото на велик човек. Някои учени не изключвали, че там може да е погребан и самият Александър Македонски. За съжаление иманяри са откраднали ценни артефакти, които са можели да помогнат при разрешаването на тази загадка.

Перистери е убедена, че гробницата принадлежи на Хефестион, и за това може да се съди въз основа на надпис на паметника, поставен на върха на хълма – скулптурно петметрово мраморно изображение на лъв. Надписът гласи „Получи Хефестион“.

„Повече от 80 години тя е била пред погледа, в непосредствена близост до лъва. Но никой не е видял незабележимия надпис на повърхността на мрамора“, казва Лефантзис. Според него паметникът безспорно датира от последната четвърт на IV в. пр.н.е.

Перистери допълва, че хронологията се потвърждава от произведения от същия период, които се съхраняват в музеите на Гърция и извън нейните предели.

Според нея гробницата е била построена по нареждане и с пари на Александър Македонски от архитекта Динократ.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви