Стотици бургазлии се хванаха на всеобщо хоро и пяха заедно с любимите си изпълнители популярни странджански песни

Най-големият бургаски комплекс „Меден рудник“ отбелязва празника си фолклорни ритми. Тържествата започнаха в събота с поднасяне на венци пред паметната плоча на първите заселници, които дават началото на най-многолюдния жилищен район на Бургас. Паметникът се намира в двора на училище „Найден Геров“.

Празникът продължи с пищен фолклорен концерт, който по традиция се провежда на открита сцена в близост до училището

В него участваха ПФА „Странджа“, ансанбъл „Стралджа“, гайдари от музикалната школа на НЧ „Паисий Хилендарски“, състави от пенсионерски клубове в града.

Стотици бургазлии се хванаха на всеобщо хоро и пяха заедно с любимите си изпълнители популярни странджански песни.

Тази година тържествата са по-специални, тъй като местното читалище „Паисий Хилендарски“ чества 90-годишен юбилей. Неговите дейци са в основата на организирането на празника и имат важна роля в запазването на традициите и историческата памет.

Гости на тържествата бяха кметът Димитър Николов, директорът на ТД „Възраждане“ Магдалена Манолова, общински съветници


Поздравявам ви за това, че за поредна година спазваме традицията и отбелязваме този празник. Да поздравим хората от читалище „Паисий Хилендарски“, които пазят културата и традициите на нашия град. Пожелавам на всички вас да сте живи и здрави, Община Бургас ще продължава да работи за развитието и благоустрояването на този комплекс„, каза в приветствието си към жителите на „Меден рудник“ Димитър Николов.

По традиция празникът на „Меден рудник“ се отбелязва всяка година през септември без фиксирана дата

Историята на „Меден рудник“ е тясно свързана с Тракийския въпрос. Преди 104 години близо до чешма Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства тракийски бежанци.

По-късно през 1920 година бургаската община отстъпва и узаконява земята на бежанците и нарича махалата Кара баир или Черни връх. През 1934 година Кара баир е преименувана в село Меден рудник, а през 1975 година то е присъединено към Бургас и обявено за негов квартал.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви