Следродилната депресия е сериозно разстройство на настроението, което според Американската психологическа асоциация засяга средно 1 на всяка 7 родилки. Симптомите на следродилната депресия могат да се проявят по всяко време в рамките на първата година след раждането и често включват чувства на безполезност и безнадеждност, дори липса на интерес към бебето. Майките, страдащи от подобен тип депресия, са предразположени към мисли или халюцинации за самонараняване и нараняване на новороденото.

Въпреки че хормоналните и физическите процеси, през които преминава новата майка, са най-преките кандидати за обяснение на подобен тип разстройства, напоследък се счита, че те не изчерпват цялата картина. Причината за това е, че бащите, които не са под въздействието на толкова интензивни хормонални промени, също могат да страдат от депресивното разстройство.

Изследователи от Center for Men’s Excellence в Сан Диего и Center for Reproductive Health Psychology наскоро представиха данни във връзка с разпространението следродилни депресивни симптоми сред новите бащи. По последни проучвания, приблизително около 10% от татковците развиват психичното разстройство.

Мъжете обаче не се радват на същата възможност за лечение и грижа, предоставена на жените, въпреки че скринингът в случая е също толкова важен с оглед здравето на родителя и благополучието на бебето.

Няколко комбинации от условия могат да се превърнат в причина за развитието на следродилна депресия у представителите на мъжкия пол:

1. Освен хормоналните детерминанти, постродилната депресия е тясно свързана със загубата на сън.
2. Синдромът „Кувад“ е друг фактор, който обяснява състоянието. Наречен също така „съпричастна бременност“, става дума за феномен, който някои антрополози наблюдават да протича у бащи по време на действителната бременност на жените им. Въпреки че жената е тази, която износва бебето, мъжът споделя с нея букета от емоционални промени, стомашни болки, промени в апетита, главоболия, физиологични особености като диария, запек и гадене.
3. Не на последно място е липсата на адекватна среда и наличието на социални норми и очаквания, причини за увеличаването на тревожността и депресията у мъжете.
За изграждането на култура, която да се отнася предпазливо и към двамата родители, преди всичко приятелите и семейството трябва да признаят нуждата на някои мъже от подкрепа и в същото време да се осигури достъп до скрининг практики, идентифициращи психичното разстройство.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви