Вълчев и Николов видяха луксозните условия на общежитието

Официално в Бургас бе открито новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Лично премиерът Бойко Борисов присъства на кратката церемония и се запозна с част от иновативните методи, по които ще се обучават учениците.

На събитието днес присъстваха още министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, народни представители от ПП ГЕРБ, общински съветници и много други.

Вълчев и Николов лично се видяха в какъв лукс ще живеят и обучават учениците

Вълчев остана дълбоко впечатлен от видяното и заяви, че именно подобни идеи са бъдещето на образованието в страната.

„Гимназията бе създадена много бързо, ремонтните действия започнаха през януари. Сградите имат всички необходими условия за добро обучение. Поздравявам всички, които работиха тази наша образователна идея да се осъществи. На близо 2 млн. лева възлиза цялата инвестиция, която не беше дело само на община Бургас. Имахме много дарения, включително и цялата техника, която е от IT сектора в града ни„, сподели зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева.

108-те ученици вече провеждат своите първи учебни занятия във високотехнологичния кампус в ж.к. „Меден рудник“, изграден по западен образец – с отделни сгради, просторен двор, извън шума и трафика на големия град.

Създаването на специализирано учебно заведение по програмиране и иновации е по идея на кмета Димитър Николов, в отговор на необходимостта от ново професионално образование в последните години, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за специалисти в най-перспективните професии на бъдещето – роботика и изкуствен интелект.

Няколко месеца по-късно четирите сгради вече са напълно обновени и модернизирани, съобразно изискванията на IT гимназията, с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации.

Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.

Корпус-общежитие в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации за учебната 2018/2019 година разполага с 28 стаи, от които 12 единични стаи, 5 стаи с 2 легла, 2 стаи с 3 легла, 2 стаи за хора с увреждания, 1 апартамент, обща кухня – 2 бр., перално помещение – 2 бр., стая за самоподготовка – 2 бр. и общ леглови капацитет 34 легла.

Стаите са разположени на втори и трети етаж на общежитието. За следващата учебна година предстои да бъдат ремонтирани първи и четвърти етаж.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви