Борисов в Бургас
Борисов на откриването на компютърното училище в Бургас, снимка:МС

„Докато някои говорят ние строим. Нека Нинова гледа снимките и не задава повече въпроси, посъветва от Бургас премиерът Бойко Борисов лидера на БСП Корнелия Нинова. Борисов отправи тази препоръка по време на откриването на новото IT училище, което се намира в „М.рудник“.

Бойко Борисов в Бургас
Борисов на откриването на IT училището в Бургас. снимка: BurgasNews

Откриването стана атрактивно – с двата робота, които ще бъдат използвани при обучението

училищни роботи
Два робота има IT училището в Бургас. снимка: BurgasNews

На церемонията присъства и образователният министър Красимир Вълчев. Той и кметът Димитър Николов направиха оглед на новото училище и изразиха надежда, че след 5 години ще присъстват и на церемонията по завършване на първия випуск.

Министър Вълчев присъства на откриването на IT училището в Бургас. снимка: BurgasNews

108-те ученици вече провеждат своите първи учебни занятия във високотехнологичния кампус в ж.к. „Меден рудник“, изграден по западен образец – с отделни сгради, просторен двор, извън шума и трафика на големия град.


“През следващите десетилетия трябва да бъдем създатели на дигитални устройства. От това зависи дали ще бъдем развиваща се страна. Тук ще има иновации и те ще тръгват от училище”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на гимназията.

След ремонта учебното заведение разполага с високотехнологичен кампус по западен образец – с отделни сгради и просторен двор, извън шума и трафика на големия град. Четирите сгради са напълно обновени и модернизирани – с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации. Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.

Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от Microsoft и Google, съчетано с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик. Освен компютърни науки, в кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви