Четирима общински съветници са входирали докладна записка до ОбС Бургас с искания за свикване на общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” АД, освобождаване на Съвета на директорите, избор на нов Съвет на директорите и определяне на представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК-то.

Докладната е входирана на 7 септември от Георги Митев, Тошко Иванов, Станимир Апостолов и Димитър Христов и касае организацията по време на мача „Нефтохимик”-„Черноморец” на стадион „Лазур”.

Като основни причини за нейното иницииране са посочени действието и поведението на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“, което било грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорт /ЗФВС/, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справяло с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи.

В докладната се посочва, че през настоящия мандат на ОбС Бургас, община Бургас е станала мажоритарен собственик на ПФК „Нефтохимик  Бургас 1962“ АД. Като такъв е необходимо да вземе съответните необходими мерки, защото организацията на футболния мач не отговаряла на високите стандарти, наложени от общината Бургас, и хвърлял грозно петно върху града, унижавайки по примитивен начин гражданите на Бургас.

Публикуваме докладната записка без редакторска намеса:

„На 11.08.2018 г. се откри новия сезон в Югоизточната В-РФГ с мач на стадион „Лазур“ между „Нефтохимик 1962“ и „Черноморец 1919“. Това дерби, макар и на аматьорско ниво, се чакаше от години от любителите на футболната игра в град Бургас. И двата отбора преживяха своя катарзис, като „Нефтохимик 1962“ дори придоби статут на Общински клуб и затова очакванията на нашите съграждани бяха за празник на футбола в град Бургас. Тези очаквания не само не се оправдаха, но с действията си по организацията на мача отбора домакин направи всичко възможно да опорочи нормалното протичане на футболната среща, като противопостави едни бургазлии на други. За привържениците на Черноморец 1919 бе определена една каса за продажба на билети, която умишлено бави издаването на билети и в началото на мача на касата има опашка от над 200 човека. Последният човек от тази опашка е влязъл 10 минути преди края на първото полувреме. В сектора определен за публиката на Черноморец 1919 са разхвърляни торби с вмирисана риба. В разрез с изискванията за провеждане на спортни мероприятия с висок емоционален заряд буферна зона между привържениците на двата отбора на практика не е създадена. След края на мача фенове със сини фланелки, включително деца са били подканяни от охраната да си свалят фланелките, за да не ги бият отвън фенове на Нефтохимик Община Бургас инвестира значителни финансови средства както за масов и елитен спорт, така и за изграждане на модерна спортна инфраструктура с данъците на всички свои граждани. Община Бургас се е наложила като еталон в страната при организацията на своите културни и спортни мероприятия, фестивали, финали на големи първенства и турнири. Ето защо считаме, че организацията на това спортно събитие не отговаря на високите стандарти наложени от Община Бургас и хвърля грозно петно върху града ни. Не е допустимо ръководството на предприятие с мажоритарна собственост на Община Бургас да унижава по такъв примитивен начин гражданите на град Бургас. Това ли е примера за поведение, който се дава на посетителите на спортни събития?
Изложеното действие и поведение на ръководството на клуб „Нефтохимик 1962“ е грубо погазване на нормите на чл. чл. 41, ал. 1, т. 4, предложения от едно до три и чл. чл. 42 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и общоприетия морал и етика. Ръководството на клуба не се справя с изискването на закона за насърчаване на честна игра, възпитаване на взаимното уважение между зрители и между играчи. Поведението на ръководството на клуба може да е всичко друго, но не и защита на обществения интерес. Не съществуват никакви гаранции, че случилото се няма да се повтори.

Предвид изложеното и на основание чл. 223, ал. 1, предложение трето и следващи, във връзка с чл. 221, т. 4 от Търговския закон, предлагаме Общинския съвет Бургас да вземе следното решение: 1. Свиква общо събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД нe по-късно от 45 /четирдесет и пет/ дни от влизане в сила на решението при следния дневен ред: 1.1. Освобождаване на съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД; 1.2. Избор на Съвет на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД; 2. Определя представител на Община Бургас в Общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД. 3. Възлага на Отдел „Експертно-техническо осигуряване на общинския съвет“ да извърши всички необходими правни действия по провеждане на общото събрание на акционерите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962“АД.

Бургаското дерби от Трета лига – зона Югоизток се игра на 11 август и завърши с победа за „шейховете” с 3:0.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви