Oнзи вдъхновен възрожденски народ има една цел – Съединението, и я постига с дързост и всеотдайност

Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„През септември 1885 година, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо, нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили“, обяви той.

Президентът на тържествената заря за 133-тата годишнина на Съединението

„Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще“, заяви държавният глава. „Редно е да се запитаме какво остава днес от духа на Съединението, защо потомците на българите от Княжеството и от Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България тази държава, а мнозина я напускат“, добави Румен Радев.

Много млади хора взеха участие в тържествата в Пловдив

„Българският 20-ти век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува, защото Съединението е еднократен акт, а единението е въпрос на съзряване“, посочи той.

За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата, дори от живота им,

каза още в словото си Румен Радев. „Този зрял дух възроди България, той трябва да води и нашите стъпки днес, а остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас“, каза още президентът.

Президентът поздрави военните части с празника

1 КОМЕНТАР

  1. Какво представлява съединението?
    Първото нещо, което се появява преди да се роди едно дете е нервната система, която блясва като гръм от ясно небе. Разбира се, коя е майката и кой е бащата много малко се знае, но съединението на практика е аналог на точно това. А обединението е вече въпрос на, дали детето ще е мъжко или женско, което не е чак толкова важно само да е българско. Такива са в същност мотивите, принципите и мечтите на идеите за да я има България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × four =