Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат”. Това стана ясно от брифинг на ръководителя на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Обвинените след спецакцията са осем, сред които собственикът на „Винпром Карнобат” Миню Стайков, синът му Стайко и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров

Според изнесените от Начева данни разследването по случая е започнало още през юли 2018 г., когато е открита фабриката за производство на цигари. „На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше”, уточни Начева.

На място са открити цигари на стойност 3 млн. лв.

Разследването на спецпрокуратурата е установило също, че цигарите от фабриките в Карнобат са продавани както у нас, така и на територията на други държави в ЕС.

„Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се използва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт”, коментира прокурор Ангел Кънев по време на брифинга.

Фабриката е работила две години, като сред служителите ѝ има и такива с чуждестранен произход

По повод арестуваните и обвинени 8 лица, Начева коментира, че всички са свързани по един или друг начин с търговските дружества – като управители или служители.

„След цялостен анализ стигнахме до данни, че освен всичко друго се извършват и данъчни престъпления”, коментира Начева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви