На 5-ти септември, Захари Стоянов произнася „Братя! Часът на Съединението удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и да подпомогнете святото дело!“ . С тези думи, започват действията, довели по-късно до съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Същия ден в Пазарджик се събират около 3000 въстаници от околните села, а в нощта срещу 6 септември 1885 г. стотици въоръжени хора от Голямо Конаре – днешният град Съединение се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Съединението е акт, който е в основата на съществуването на България в днешния си териториален вид и една от последните стъпки към извоюването на пълната свобода на нашата държава.

Община Приморско, отправя предизвикателство към жителите и гостите си, на този велик за България ден!

Да дадем воля на родолюбието си и гордо да заявим, че сме българи, като се обединим за едно голямо хоро, пред сградата на общината в 12.00 ч. на 06.09.2018 г.

Разбира се предизвикателството не свършва до тук, участниците ще трябва да бъдат и изобретателни, освен талантливи танцьори. Ще трябва да намерите начин, чрез дреха или друг предмет да покажете, че сте горди българи.

За най-малките е организирана от Община Приморско РАБОТИЛНИЦА ЗА ПАТРИОТИ, в която освен да покажат сръчност, при изработката на значки и знамена, ще имат възможност и да научат повече за празника.

Музеят в града е подготвил за посетителите си презентация и беседа за Съединението на България, като входът ще е свободен през целия ден.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви