Рядка коса и жълта кожа издават проблеми на щитовидната жлеза на Мона Лиза

Лекари от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън обобщиха възможните заболявания на жената, нарисувана на картината „Мона Лиза“ от Леонардо да Винчи, като според тях основното е намалена функция на щитовидната жлеза, съобщи Юрик алърт.

„Загадката на Мона Лиза може да бъде разрешена с обикновена медицинска диагноза – болест, свързана с намалена функция на щитовидната жлеза“ – твърди д-р Мандип Р. Мехра, директор на центъра по сърдечносъдови заболявания в бостънската болница. Той обобщи досегашните хипотези за болестите на Мона Лиза и предложи собствени интерпретации.

През 2004 г. ревматолози и ендокринолози казаха, че плаки по кожата и подутина на дясната ръка насочват към нарушение в обмяната на липиди, наследствена хиперлипидемия и преждевременна атеросклероза. Според тях

известната загадъчна усмивка се дължи на парализа на лицевия нерв

Д-р Мехра и съавторът му обаче са убедени, че силно намалената функция на щитовидната жлеза е много по-вероятна диагноза, защото

Лиза Герардини е починала на 63-годишна възраст

Ако е страдала от сърдечносъдово заболяване и липидно разстройство, тя надали би живяла толкова, като се има предвид състоянието на медицината през 16-и век.

Външни признаци на хипотироидизъм са оредялата коса, пожълтялата кожа и възможна гуша,

каквито се виждат на картината, уточни д-р Мехра.

Храната на италианците през Ренесанса не е съдържала достатъчно йод. Затова на картините и скулптурите от този период често се виждат хора с гуша.

Лиза Герардини е родила малко преди да позира за портрета

Затова е възможно тя да е имала средродилно възпаление на щитовидната жлеза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви