Бургас празнува 133 години от Съединението

Днес – 6-ти септември 2016 г., или 133 години след тези паметни за родината ни събития, Бургас отново се преклони пред паметта на героите, дали живота си в борбата за националното обединение.

Честванията на знаменателния исторически акт започнаха от площад „Атанас Сиреков“ с издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк беше отслужена заупокойна молитва в памет на падналите в Сръбско-българската война през 1885 г.

Венци и цветя на признателност поднесоха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът Йорданка Ананиева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, депутати от ПП ГЕРБ Ивелина Василева и Галя Василева, депутатите от БСП Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, общински съветници Живко Табаков, Костантин Луков, Антон Берданков, Евгений Мосинов, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски, а за автентичната атмосфера на празничния ден допринесоха музикантите от представителния Бургаски духов оркестър.

Честванията в Бургас, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, продължиха с празничен фоклорен концерт на пл. „Атанас Сиреков“,

където жителите и гостите на града се включат в Празнично надиграване с участието на Клуб за български народни танци „Чанове“ – Бургас.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат преди 133 години, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви