Еберс папирус е бил притежание на американски колекционер на антики до около 1862 година. За съжаление, информация за конкретното място, където открит папирусът не е съхранена, но се предполага, че документът е бил положен в краката на египетска мумия в окръг Асасиф (в некропола в Тива). Твърди се, че Еберс папирус е написан около 1550 г. пр. Хр. (по време на деветата година от управлението на Аменхотеп I), което му придава статут на един от най-старите документи, имащи значение не само за историята на нефрологията, но и за миналото на медицинската наука като цяло.

Структурата на папируса включва 110 страници, които в разгънато състояние достигат около 20 метра. Медицинският документ е описан чрез характерната жреческа египетска писмена форма, съхраняваща информация за един от най-обемните записи за лекарствата, известни на човечеството.
Параграфи 261-283 от Еберс папирус се занимават с уринарния тракт и видовете лекарства, облекчаващи определени нефрологични заболявания.

Ето точният текст в древноегипетския медицински документ.

Методът е действал милиони пъти… За направата на лек срещу задръжка на урина, когато пубисната област е болезнена, трябва да се смесят в съотношение 1 към 8 пшеница, 1 към 4 сготвени клубени от растението чуфа (земен бадем) и да се добави вода в съотношение 3 към 4.

Съставките се стриват и пюрират. Лекарството се пие в продължение на 4 дни.

Друг лек за предизвикване на уриноотделяне при деца с подут от задръжка на течността мехур изисква с парче от стар папирус, врял в мехлем да се масажира издутината, навдигната от задържаната урина в пикачния мехур, докато течността започне да се отделя.

Приготвянето на трети лек, предизвикващ уриноотделяне, изисква да се смесят в съотношение 1 към 8 листа от тръстика, 1 към 4 фурми, 1 към 4 луковици от зюмбюл, 1 към 4 мед, 1 към 4 семена от хвойна, 1 към 4 вода. Сместа се пюрира и се пие в продължение на 4 дни.

От казаното до тук може да се направи извод, че документът Еберс Папирус действително е един от най-ранните източници, разказващи за присъствието на нефрологични заболявания в Древен Египет. Египтолозите (въпреки трудностите, съпровождащи превеждането на съдържанието в Еберс папирус), са успели да придобият ценна информация, че древния народ е лекувал болестите на пикочообразуващите органи, а благодарение на този факт става ясно, че основите на нефрологията могат да се проследят още от древната медицинска история в Египет.

Статията е част от историята на: История на нефрологията в медицинската наука

Източник: Фрамар

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви