Премиерът Бойко Борисов е политикът, който присъства най-дълго на политическата сцена след 10 ноември 1989 г., но остана без акцент и сега търси новото си амплоа.

Тази теза разви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ социологът Андрей Райчев.

Андрей Райчев и политологът Даниел Смилов коментираха в сутрешния блок на БТВ оставките на тримата министри – Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков, поискани от премиера Борисов след трагедията край Своге.

„Две от оставките щяха да бъдат факт и преди това. Още преди месеци се говореше в кулоарите на Народното събрание, че Радев ще се сменя, а Московски има лична трагедия“, каза Райчев.

„Ние виждаме началото на нова драма, нова сцена“, обясни Райчев. Бойко Борисов остана без акцент. Той присъства най-дълго като политик след 10 ноември и досега винаги е имало ясен акцент – беше отмъстител, строител, международник, което беше и най-успешната му роля. Сега няма акцент и търси новото си амплоа”, смята Райчев.

Според него премиерът „управлява по телевизора” – не през институции, а с „политическите есета, които чете по телевизията”. Намираме се в увода на неговия опит да направи четвъртата си роля, защото вече не може да управлява постарому, обобщи Андрей Райчев.

Той не го търси обаче с някаква предварителна сцена, а пуска- връща, пуска – връща, докато уцели“, коментира Райчев.

Според политолога Даниел Смилов, реакцията на Борисов се дължи на това, че премиерът се чувства в слаба позиция и иска да покаже, че отново си връща контрола.

„Ако това е замисълът, акцията не е изпълнена по правилата. Трябваше да бъде предварително уговорено и с коалиционни партньори, и със собствената група – влиза се в сезона със смяна на екипа, слагат се нови акценти и се показва, че премиерът владее ситуацията. Сега ефектът е обратен. Предлагат се някакви неща, но тепърва умуваме кои от тях ще бъде приети. Дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си група по някои от предложенията. Това в никакъв случай не праща послание, че Борисов е в силна позиция и контролира нещата”, заяви Смилов.

„Тези промени идват с идеята да се намали напрежението и да се отговори на обществени очаквания”, допълни той.

Във връзка с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за конфликт Цветанов – Борисов Андрей Райчев коментира, че няма такъв конфликт, това по-скоро е „полицейска сценка – играят на доброто и лошото ченге”.

„Не ми се вярва да се стигне до нещо друго. Не е бунт на кораба”, отбеляза социологът.

По думите му „патриотите“ са в „кърпа вързани” на Борисов.

„Няма националистическа вълна, избори нищо не могат да им донесат, освен по-лош резултат или равен на този, те не могат да си подобрят положението и при всичките си караници настояват да си удължат мандата”, посочи Андрей Райчев.

Смилов пък сравни ситуацията с партия шах, в която Борисов е изиграл слаб ход с министерските оставки, но опозицията не го видяла и играе още по-слаби ходове. Той определи като половинчата стратегията БСП да останат в парламента само с 20 депутати, а останалите да отидат при хората. Според Смилов ситуацията изглежда като партия шах, при която Борисов изигра слаб ход – опозицията играе още по-слабо, БСП играе без царица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 + four =