Във Франция отчитат рекорден спад в доверието към президента Еманюл Макрон. Последваха спешни промени в кабинета заради изненадващи оставки.

Правителството напуснаха министрите на екологията – бившият телевизионен водещ Никола Юло и спорта – бившата олимпийска шампионка по фехтовка – Лора Флесел. Те бяха сред предпочитаните лица, както от народа, така и от президента.

„Основната слабост на Еманюел Макрон е, че не създаде близки връзки с французите. Може да разчита на Брижит Макрон, която пък е много популярна. Трябва да се появава по-често в пресата, да говори директно на хората, може би не само за политика, за футбол, например. Контактът трябва да е по-емоционален”, посочи политическият анализатор Филип Моро-Шевроле.

Общественото доверие в президента в момента е едва 31%. За сравнение – крайно непопулярният му предшественик Фрасоа Оланд, в същия период от мандата си, се е радвал на по-висока оценка от французите.

Междувременно започна новият политически сезон в Европейския съюз. Амбицията на Еманюел Макрон – да е лидер срещу лагера на националистите в Европа, също може да се окаже засегната от политическите сътресения в собствената му страна.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви