кметски наместник спира подписката

Кметският наместник на село Присад се опитва да осуети провеждането на референдум за преминаване на населеното място от община Созопол към община Бургас, съобщиха местните жители. В неделя беше проведено събрание, което избра инициативен комитет за събиране на подписите, необходими за внасяне на искане за провеждане на референдум. На събранието стана ясно, че селото няма имена на улиците, а хората, които са регистрирани постоянно или временно там, са записани в регистрите с номера на парцела на нотариалния си акт. В личните им карти пише само: адрес – село Присад.

Там има и много хора, които са си купили вили и също са съпричастни към проблемите.

А те са основно липсата на вода и нежелание от страна на кметския наместник да направи нещо по въпроса. Хората са започнали да подават заявления да бъдат регистрирани като временно пребиваващи, за да могат да участват в допитването. Оказва се обаче, че тези документи не са придвижени от кметския наместник към община Созопол, каквото е неговото задължение.

Освен това от миналата седмица кметският наместник е започнал именуването на улиците, така че и хората с постоянна или временна регистрация, направени по-рано, се оказват с невалидни такива. Сега постоянните жители трябва отново да сменят личните си карти. Някои от тях са на по 90 години, казва Ванча Байлова / на снимката /. Нейното семейство има къща в селото от една  година и тя се е заела с решаването на проблема с липсата на вода и събирането на подписи.

Според  избирателните списъци от последните избори, в селото живеят 123 човека. От ГРАО Созопол обаче отказват на инициативния комитет да им предоставят списъци. Така инициативният комитет не може да се свърже с тях,  за да ги попита дали искат да участват в референдума. Хората в Присад казват, че голяма част от гласувалите изобщо не са били от тяхното село, а са доведени с автобус от кметския наместник. Затова сега няма как да участват в подписката.

Въпреки това г-жа Байлова е събрала 56 подписа, при необходими 31. Проблемът е, че сега хората, които се подписват, се оказват без адресна регистрация и цялата процедура трябва да започне отново, едва когато жителите на селото си сменят документите. А според тях кметският наместник умишлено бави процедурата.

Още по темата виж тук: https://www.burgasnews.com/2018/09/02/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%b4-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb/

6 КОМЕНТАРИ

 1. Крадците, които лежаха в затвора в Шотландия за кражба на ценни картини и те са в инициативния комитет. Поне си подбирайте хората.

 2. Британските Бони и Клайд се скрили в село Присад и дават акъл на местните „аборигени“.

  https://www.flagman.bg/article/103231

  Освободени поради липса на доказателства. Госпожа Пени написала книга за затвора, в която описва българите като абсолютни аборигени. Тя в Шотландия лежа в затвора, а не в България. Продължавайте, аборигени, радвайте им се.

 3. Имам къща в това село и живо ме интересуваше въпросът със „заразената“ вода. Опитах се да вляза в някаква група във фейсбук, наречена „Съмишленици на село Присад“ за да разбера какво се случва. Започнах да подозирам, че група хора са в заговор срещу кметският наместник съдейки по публикациите. Аз също не съм съгласна да преминаваме към Бургас. На първо място предполагам, че данъка за имота ми ще бъде по-висок. Някъде четох за фелдшера в селото и днес проверих: необходимо е доктор да поеме този здравен район и той да упълномощи фелдшер да упражнява дейност. А ми хайде, Ванча Байлова и Пени Смит да доведат доктор в това село, за което толкова много страдат! Относно питейната вода, смях се със сълзи като четох текстът към една снимка с туби пред минералните бани. Байлова как от милосърдие напълнила мръсни използвани вече туби с вода и гарантира, че не пренася зараза а помага! Колко мило! Днес проверих в РЗИ какъв е случаят с тези резултати за качествата на водата, които развяват. Отговориха ми, че няма проблем в този район. Оставам с убеждението, че г-жа Ванча Байлова всява паника сред населението без основателни причини и ще проверя дали това е подсъдимо. Не мога да повярвам, че жители на това селце се водят по акъла на измамници и новодошли „селяни“ с извинение и уважение към хората от село.
  Не мога да повярвам и, че има журналисти, които отразяват само гледната точка на едната страна. Не е ли редно да се иска мнението и на други? Така като гледам аз вече съм към опозицията 🙂

 4. Ванча Байкова ,защо реши че си повече от всички дългогодишни собственици в село присъд по скоро търсиш под вола теле или искаш да изпъкнеш в нащо село.
  Ние всички сме доволни от кметския наместник опитай се поне малко да бъдеш позитивна и отзивчива за да разбереш че тази жена е винаги съпричастна на съселяните си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви