Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и криза в управляващото мнозинство.

Това заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната в Народното събрание на първото пленарно заседние за новия политически сезон.

Аз съм председател на „БСП за България“, но ви говоря като българка. Ние решихме 20 души да останат в залата, а останалите идваме при вас с вашето предложение и нашата молба да ви чуем, заяви Нинова.

Като пример за абдикиране на държавата, лидерът на БСП посочи срива в Търговския регистър, фалита на застрахователното дружество „Олимпик“ и трагедията край Своге, в която 17 души загубиха живота си.

Най-лошо е реакцията на управлението. Управляващите се хванаха за гушите в спор за постове и пари, посочи Нинова.

Според нея през следващите дни ще станем свидетели на битката между Цветан Цветанов и Бойко Борисов: Оставки се оспорват от Цветанов. Това говори за несигурност в страната.

Корнелия Нинова попита още дали майките на децата с увреждания са маргиналните групи, които според вицепремиера Валери Симеонов искат смяна на правителството. Тя попита още премиера Борисов дали баба Дора е спящата терористична клетка.

Това не е цирк, а разпад на държавността и агония. Обръщаме се към вас с идеи за промяна на системата на 29-годишно управление на страната. Можем ли да организираме национална енергия, за да сложим край на този модел. Това е нашето обръщение към вас, народе, заяви лидерът на левицата.

Тя бе категорична, че „този модел на прехода на обвързаност на пари и власт пречи за другото развитие на България. С това мнозинство няма да стане. В тази зала няма да стане“.

Кои са маргиналните групи, които искат смяната на властта, пита соцлидерът и продължи: Кои са спящите клетки? Баба Дора ли е спяща клетка терорист, недоумява Нинова.

БСП предлага промяна на системата управление на страната. Тя иска разговор с хората за промяна на модела. Държавата не трябвало да бяга от секторите, които гарантират националната й сигурност, образование и здравеопазване.

Лидерът на червените се обяви срещу приватизацията на БДЖ. Грешна е тезата, че ще си внесем кадри, убедена е тя. Истинската държавна грижа било страната да си отгледа кадрите. Имаме визия за земеделието, похвали се Корнелия Нинова и поиска да се спре с практиката 20 имена да държат земеделието в страната.

Здравеопазването било в катастрофа. Левицата иска намаляване на ДДС върху лекарствата. Ниските доходи, бедността и корупцията са истинската заплаха за националната сигурност, подчерта соцводачът. Корупцията и кражбите са заложени в законите, притеснена е тя.

Искаме разпускане на парламента, искаме предсрочни избори, каза Корнелия Нинова. Този парламент бил изчерпан. Няма да е лесно, изтъкна лидерът на червените.

БСП остава в Народното събрание с 20 души, които да защитават в пленарна зала тезите и идеите. Останалите депутати отиват при народа да търсят единение, обяви плана на левицата Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви