Шотландия пак прави

За първи път откакто през 1981 г. последният завод в Шотландия – този на Talbot, затвори врати, в страната отново се сглобяват коли. Това прави компания Raptor Sports Cars от област Източен Лоудиън. Тя има намерение да произвежда леки спортни автомобили в духа на Caterham.

В интервю за Autocar основателят на компанията Анди Ентуисъл, бивш електротехник, разказва, че през 2001 г. започнал да прави спортни двигатели. Последвали кит-карове, изградени върху шаси, направено от английска компания. Сега идва ред и на „рапторите“. Те са първите, изцяло създадени от неговата фирма автомобили, при това с „шотландско“ шаси.

Въпреки че автомобилите на Raptor Sports Cars на външен вид доста напомнят модела Caterham Seven, те са доста по-дълги от него. По думите на Ентуисъл това било направено, защото самият той, който е висок около 2 метра, искал без проблеми да седне в колата.

Според предварителната информация спортните автомобили Raptor се планира да бъдат оборудвани с двигатели на Ford – двулитров атмосферен или 1.6-литров турбо EcoBoost. Мощността им ще бъде 240 и 330 конски сили. Освен това на потенциалните купувачи ще бъде предложена версия с двигатели от Yamaha R1 и Kawasaki ZZR. Детайлите от трансмисията също ще бъдат взаимствани от Ford, а задният диференциал – от BMW.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 − three =