Трима министри, отговорни за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките, поиска премиерът Бойко Борисов тази сутрин.

С постовете си се разделят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.

„Не сме писали мотиви, това което ви казвам, това е. Персонална вина носи всеки от нас. Този инцидент беше капката, с която преля чашата“, заяви на извънредна пресконференция вътрешният министър Валентин Радев. „Трима министри подаваме оставка, поемаме политическа отговорност“, допълни той. На нея участие не взе Ивайло Московски, който е в болничен.

Направи впечатление, че през цялата пресконференция министърът в оставка Валентин Радев повтаряше, че драстично са намалели жертвите на катастрофи по пътищата през настоящата година и били вече малко над 600, а целта била да станат 400.  Той наблегна и на факта, че като цяло ПТП-тата по време на управлението му намалели.

С колегите Ивайло Московски и Валентин Радев депозирахме оставките си. Това каза на специална пресконференция в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Още от неделя споменах, с това започнах, още в неделя заявихме готовност за подаване на оставки.

Ние сме хора с морал. Така министър Нанков отговори на въпроса дали след оставките министрите ще останат в политиката и дали ще минат в опозиция. От своя страна Радев уточни, че вероятно ще се върнат като депутати в парламента, но това ще се решава с ръководството на ГЕРБ.

Очевидно не сме организирали работата така, че да не се случи този инцидент. Подадохме оставки, защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност. Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Може би координацията на ведомствата, които са били под наше управление, не е била както трябва, коментира министърът в оставка Николай Нанков.

До номиниране на нови министри тримата ще изпълняват задълженията си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви