Президентът на Франция Еманюел Макрон се обяви за основен опонент на крайнодесните и антиимигрантските партии в Европа в отговор на критиките на вътрешния министър на Италия Матео Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава „Ройтерс“.

Орбан и Салвини вчера разкритикуваха Макрон и заявиха, че ще работят заедно преди изборите за Европейски парламент през 2019 г., за да се противопоставят на водените от френския президент група страни, които според тях подкрепят миграцията.

Салвини и Орбан предприеха твърда линия срещу имиграцията, като заявиха, че представлявали противоположна група страни.

„Ясно е, че днес се изгражда силна опозиция между националистите и прогресистите, като аз няма да направя никаква отстъпки на националистите и онези, които защитават речта на омразата“, отговори Макрон, запитан за коментарите на Салвини и Орбан.

„Така че ако са искали да ме видят като основен техен противник, те са били прави да го направят“, посочи френският държавен глава, който е проевропейски лидер, който иска засилване на интеграцията в Европейския съюз.

Крайнодясната партия „Лига“ на Матео Салвини е присъдружна на крайнодясната партия на Марин льо Пен, докато Орбан е част от дясноцентристката Европейска народна партия.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви