Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Севджан Ю., издирван с Европейска заповед за арест от италианските власти, за престъпления извършени в съвкупност – грабеж и телесна повреда. И двете престъпления са извършени на 14 май 2006 г., в гр. Ветрала, Република Италия. Севджан Ю. е бил осъден от Апелативен съд в Рим на 5 години и 3 месеца „Лишаване от свобода“.

В съдебно заседание прокурорът поддържа искането си спрямо Севджан Ю. да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Защитникът пледира за това, че действително Севджан Ю. е осъден с влязла в сила присъда в Република Италия. Същият е знаел за тази присъда. Не се е укривал.
По делото е приложена Европейска заповед за арест, издадена на 18.07.2018 г. от Главна Прокуратура на Републиката към Апелативен съд в гр. Рим, Република Италия, въз основа на съдебно решение влязло в сила на 28.03.2018 г., с която се иска предаване на българския гражданин Севджан Ю. на италианските съдебни власти, за извършено от него престъпление по чл. 110, чл. 628, ал. 1 и 3, ном. 1 и 2 от Италианския наказателен кодекс (съучастие в тежък умишлен грабеж) и по чл. 110, 81, ал. 2 и чл. 582, чл. 583, чл. 585, чл. 61, н. 2, 4, 5 (съучастие в нанасяне на тежки телесни повреди с продължителност във времето) от Италианския наказателен кодекс. Съгласно българското законодателство престъплението е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от три до десет години.

Настоящият съдебен състав намери, че липсват каквито и да е доказателства за реална и непосредствена опасност Севджан Ю. да се укрие, в случай че не е задържан под стража, с оглед представените в съдебното заседание доказателства за наличието на постоянно обитаван от задържания и неговото семейство адрес на територията на гр. Карнобат. Той е бил открит на постоянния си адрес на местоживеене в гр. Карнобат, където е семейното му жилище. До настоящия момент Севджан Ю. не е осъждан. Според Окръжен съд – Бургас не е налице и опасността Севджан Ю. да се да извърши престъпление. Участието на българския гражданин в производството по екстрадиция може да се осигури и с по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

Предстои Окръжен съд – Бургас да разгледа по – същество Европейската заповед за арест.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 − one =