Общински съвет-Бургас направи важна крачка да сложи край на дългогодишната драма за терените на площад „Тройката“ – бившият ГУМ. Съветниците подкрепиха идеята на кмета Димитър Николов и поискаха мястото там да се отреди за публично пространство.

Това ще стане чрез смяната на предназначението на имота, който ще се стопират заявените инвестиционни намерения за изграждането на голям търговски център. Всички съветници в залата днес бяха категорични, че на мястото не трябва да бъде изграден мол или друг голям търговски обект. Според тях трябвало да се направи голямо обществено обсъждане, но то трябвало да се насочи към място за култура или площад.

Докладната е очаквана като предложение и е добра основа за дискусия. Там обаче има една величана, която не трябва да се забравя – право на строеж. Тя вероятно ще бъде решена с решение на ВКС след няколко месеца. Ако е нямало право на строеж, то как сме допуснали събарянето на общински такъв. Нека Бургас да няма свой Тянанмън, голям, най-голям площад. На мен ми се иска да имаме една обществена дискусия, която действително да се проведено мащабно„, каза Евгений Мосинов от БСП.

Кметът Николов каза от своя страна, че казусът с ГУМ-а стартира още пред 1988 година. „Успяхме да убедим съдебните институции, че имаме права върху терена. Казусът трябва да се реши, но имаме още много дела, които ще се водят и след още 2 мандата. Има два пътя и този, който ние предлагаме смятаме, че ще е бърз. Добихме смелост как със свои средства да добиваме терени, след като имаме възможност да придобием стадион „Лазур“, то защо да нямаме такава и за терен в центъра на града. Вече нямаме нужда от молове в централната част и според мен Бургас няма да спечели от една нова сграда на това място. Съгласен съм да се направи голяма дискусия сред бургазлии. Според мен предназначението на мястото трябва да е хибридно, както е площад „Жени Патева“ – да има площадна и зелена зони. Със сигурност имаме нужда и от нов подземен паркинг, както и информационен център„, поясни той.

С решението днес Община Бургас може да започне да проектира и след това да инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих. По този начин ще се ускори решаването на този дългогодишен проблем за града и ще се сложи край на лабиринта от съдебни дела. В момента делото по делба е едва в първа фаза, а следващата – може да продължи на три инстанции. Това означава още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е перспектива за благоустройство.

Преди 20 години бях поканил инвеститор, който да завърши ГУМ-а. Така общината вече щеше да има 20-30 млн. приходи, както и имот за над 100 млн. Бургас има нужда от туризъм и културни обекти и трябва да се мисли в тази насока. Ясно е, че мол там няма да има, но трябва да се се насочим към нещо, което да носи приходи„, каза Георги Дражев.

Евгений Мосинов сподели, че идеята да има място за култура се застъпвала и с желанието на част от собствениците на терена. Един от тях дори искал там да има музейна част. Георги Манев призова колегите си да не взимаме прибързани решения, защото можем още да се заплетем в други съдебни дела и обжалвания на днешното ни решение.

Това е само старт на една дълга процедура, която ще продължи много време. Тя предстои тепърва да се решава и е много рано да говорим в детайли какво можем и не можем да изграждаме„, каза Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас.

Преди 10 години стартирахме от нулата. Нямахме никаква собственост и едно ровене в старите архиви ни даде самочувствие да придобием терени там. Бяхме губещи от всички места и сега успяхме да извоюваме и да имаме силата да кажем какво може и не може да има на мястото на ГУМ-а. Ако не вземем решение сега, то след няколко месеца можем да загубим много„, заяви още кметът.

Докладната бе приета с 43 „за“ 2 „против“ 1 „въздържал се“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви